Viktoria Korpan • 22. aprill 2002 kell 10:58

Riigikontroll: 2000.a maksti Vanemuisele 300 kr toetust ühe külastaja kohta

?Vanemuisel? kujunes riigitoetus ühe teatrikülastaja kohta 2000. aastal üle 300 krooni, selgub Riigikontrolli tegevusaruandest.

Toetus võimaldas hoida Vanemuise mängukavas ooperit, mille 10 etendust hooajal külastas keskmiselt etenduse kohta 73 külastajat.

Riigikontroll auditeeris 2001. aastal teatripoliitika planeerimist ja rahastamist kultuuriministeeriumis. Teatritele eraldatud summad on aastast 1991 pidevalt kasvanud, jõudes 2001. aastal 180 miljoni kroonini. Sealjuures maksis riik igale teatrikülastajale 2000. aastal peale keskmiselt 131 krooni.

Riigikontrolli 2001. aasta tegevusaruandet selgub, et kultuuriministeeriumi 2002. aasta eelarvest jagatakse ligi 25% projektitoetusteks, 15% investeeringuteks ning kogu ülejäänud raha eest, mida on üle 600 miljoni krooni, peetakse ülal kultuuriinstitutsioone, millest enamik on päris nõukogude ajast. Riigiteatrite arv on jäänud muutumatuks, kuigi külastajate arv on ligi 2 korda vähenenud ning lisaks on tekkinud kümmekond väiketeatrit.

'Kultuuriministeerium ja Riigikogu peaksid kogu kultuuri rahastamisel hakkama senisest enam arvestama, mida tahetakse tegelikult saavutada, ning mõõtma tulemusi ka majanduslikes kategooriates. Tuleks põhjalikult kaaluda, kas hind, mida maksame ühe teatrikülastuse eest, on põhjendatud, ning kas selle raha eest ei oleks hoopis kasulikum toetada muid kultuurialgatusi,' kirjutab audiitor Kaire Tamm.

Eesti riik eraldab kultuurile aastas üle miljardi krooni, mis on enam kui 5% riigieelarve kogukuludest.

Hetkel kuum