Ülo Toomsalu • 22. mai 2002 kell 6:06

EPL: Estonia ja ERSO liitmine ohustab monopoli tekkega

Kultuurijuhtide seas tekitab ärevust plaan kasutada Estonia teatri kriis ära rahvusooperi, Eesti Kontserdi ja ERSO liitmiseks.

Liitmiskavast on viimastel nädalatel kuulnud rahvusooperi Estonia nõukogu esimees Peeter Olesk, paar tundmatuks jääda soovinud nõukogu liiget ning Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) direktor Andres Siitan, kirjutab Eesti Päevaleht.

Siitani hinnangul tähendaks liitmine Eesti-suguses väikeriigis suure monopoli tekkimist, mis hoiaks enda käes kõiki suuremate linnade kontserdisaale ja lõviosa muusikakultuuri eelarvest.

?Monopol oleks kellelegi kindlasti kasulik, kuid Eesti kultuurile ja kultuuri arengule pikemas perspektiivis küll mitte, sest see kaotaks mõistliku ja edasiviiva konkureerimise,? lausus Siitan.

Esialgse plaani kohaselt kuuluks ühtse struktuuri juurde nii Tallinna kesklinnas asuv Estonia teatri ala kui ka hoone. Praegu on Estonia rahvusooperi seaduse järgi oma maja omanik ning Eesti Kontsert rentnik. ERSO omakorda on Eesti Kontserti allrentnik.

Siitan seostas ka esmaspäeval Postimehes ilmunud artiklit, nagu oleks olukord ERSOs plahvatusohtlik nagu rahvusooperis, sooviga segadust tekitada. ?Väljastpoolt ERSO-t proovib keegi provotseerida rahutusi ja näidata, et kultuurimaastikul on üleüldse kõigis asutustes suur segadus, ja hakata ette valmistama suuremaid reforme,? lausus Siitan. ?Tegelikult ju ERSOs mingisugust plahvatusohtlikku olukorda pole.?

Ta lisas, et kultuuriministeeriumis on liitmiste otstarbekusest räägitud pikemat aega.

?Oleme kõik neid jutte kuulnud ega poolda liitmist,? ütles üks tundmatuks jääda soovinud Estonia teatri nõukogu liige. ?Aga ennustan, et kui te selle teema tõstatate, tuleb laviin seisukohti, et see pole tõsi.?

Hetkel kuum