Territoriaalselt jaguneb Burgundia, mis moodustab vaid neljandiku Bordeaux? pindalast, viieks veinipiirkonnaks.
Chablis ? samanimelise linna ümbruses paiknevad veiniaiad, kus Chardonnay viinamarjast valmistatakse eelkõige Petit Chablis?, Chablis?, Chablis Premier Cru ja Chablis Grand Cru veine. Eriti tõusevad siin esile Grand Cru veinid nagu Les Clos, Les Bougros ja Les Preuses.
Cote de Nuits ? kõik kuulsamad Burgundia veinid, mille tipuks on Romanée-Conti, on pärit sellest piirkonnast. Valgete veinide osakaal on siin väike, ainus valge Grand Cru on Musigny.
Cote de Beaune ? siinne pinnas on eriti soodne Chardonnay viinamarja kasvatamiseks. Ainus punane Grand Cru vein on Corton. Valgetest veinidest on tuntud Corton-Charlemagne, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet ja Mersault. Koos Cote de Nuits?ga kutsutakse Cote de Beaune?i Cote d?Or?iks ehk kuldseks mäeseljakuks.
Cote Chalonnaise ? laugemate küngastega veiniala Chalon sur Saone?i linnast läänes, mis ei ole maailmas paraku nii tuntud kui eelnevad piirkonnad. Siin kasvatatakse Aligote?i viinamarja, mida kasutatakse ühe koostisosana Burgundia hinnatuima vahuveini Cremant de Bourgogne valmistamisel.
Maconnais ? tasandikul laiuvad viinamarjaaiad paiknevad Maconi linnast põhjapoole. Siin kasvatatakse ka juba Gamay viinamarja ja tuntum vein on Chardonnay marjast valmistatud Poilly-Fuisse.
Veini nime tähendus on uhke ? kõik marjad sobivad. Pudelisilt näitab ka Burgundiale omast perekondlikku järjepidevust ? isa ja pojad. Värvuselt meenutab roosat veini.
Aroomis kirss, vaarikas ja tugev suits. Kasutatud marjad oleks nagu kuivatatud ja veidi tolmused, lisandub ka magusat vaarikat ja kirsikivi.
Maitse samuti kirsine, suitsune ning järelmaitse pisut rasvane. Meeldiv happetase ning kerge park teevad selle veini mõnusaks seltsiliseks suitsukala, sütel grillitud kala, samuti erinevate valge liha roogade nagu grillitud kana või sealiha kõrvale. Suvine mõnus vein, mida tuleb serveerida jahutatult 12 kraadi juures. Poehind 123 krooni piires.
Joseph Drouhin Laforet 2000 Bourgogne Pinot Noir ? sinakaspunase värvitooniga noort veini võib kohe tarvitada või hoida veel mõned aastad keldris. Osa veinist on küpsenud aasta tammevaadis. Seda on tunda ka aroomis, kus on tajutav animaalsus, kerge suitsuvine, ilus tugev kirss, millele lisanduvad veini liigutamisel ploom, vaarika ja maasika nüansid.
Maitses esineb mineraalsus, tammevaadist tulenev kerge võisus ja küps kirss. Järelmaitses elegantne tasakaalus park.
Hetkel kuum
Jürgen Ligi: Eestis ei ole liiga palju makse tõstetud
Sobib hästi grillitud või kastmes valge ja punase liha roogadega. Eriti sobilikud on metslind, -loom, noorloomaliha, aga samuti ka keskmise kõvadusega juustud.
Noort Burgundia veini tuleb serveerida 14 kraadi juures. Kui veinil vanust üle viie aasta, siis serveerida 16?17 kraadi juures. Poehind 174 krooni piires.
Tõelise Burgundia stiilis õhtusöögi nautimiseks võib külastada Ammende villat Pärnus, kus Prantsusmaa parima noore koka tiitli pälvinud Frederic Doucet on pannud kokku erimenüü.
Autor: Rein Kasela