Raimo Ülavere • 21. oktoober 2002 kell 9:56

Rahandusministeerium: deflatsiooni tõi kaasa vabalt kujunevate hindade langus

Vabalt kujunevate hindade langus tõi kolmandas kvartalis kaasa tarbijahinnaindeksi languse ehk deflatsiooni.

Rahandusministeerium kirjutab oma kommnetaaris, et tegemist oli esmakordse kvartaalse tarbijahindade langusega peale Eesti krooni kasutuselevõtmist.

Languse tõi kaasa väliste hinnasurvete vähenemine - sarnaselt eurotsoonile langesid toiduainete (peamiselt köögiviljade) hinnad, mõju avaldas ka dollari kursi langus. Kolmandas kvartalis aeglustus ka administratiivselt reguleeritavate hindade kasvutempo. Kokku langes tarbijahinnaindeks kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga 0,6 protsenti.

Tarbijahindade aastane kasvutempo alanes kolmandas kvartalis 2,8 protsendini. Aastaarvestuses oli peamine tarbijahindade kasvutegur elektrihindade tõus, mille taga oli hinnatõus Fortum Läänemaa ja Narva Elektrivõrgu klientidele.

Elektrihindade tõusu osa kogu hinnatõusus oli ligikaudu 1 protsent.

Seoses administratiivselt reguleeritavate hindade tõusuga on lähikuudel oodata inflatsiooni kiirenemist. Administratiivselt reguleeritavatest hindadest tõusis 1. oktoobril soojusenergia hind Pärnus ja Viljandis, lähikuudel tõusevad ka tubakatoodete hinnad. Võib oletada, et sõja algus Lähis-Idas toob kaasa naftahindade hüppelise kasvu. Toidukaupade hindade kasvutempo kiirenemine eurotsoonis augustis-septembris viitab sellele, et vabalt kujunevate hindade langustrend peaks ka Eestis varsti muutuma.

Hetkel kuum