26. november 2002 kell 8:05

Börsiülevaade: Kas Saku on parem dividendiaktsia kui Norma või Telekom?

Saku aktsia on olnud peamiselt ostuobjektiks suurte dividendide pärast. Kas Saku aktsia on parem dividendiaktsia kui Telekom või Norma?

Saku aktsia on tuntud hea dividendiaktsiana, kuid eile teatatud järsk kasumilangus võib teoreetiliselt panna ohtu dividendide maksmise. Dividendide eesmärgil aktsiaostjad võivad Saku asemel hakata hoopis vaatama Eesti Telekomi ja Norma aktsiate poole.

Saku dividenditootlus eilse sulgemishinna alusel oli 7,79% ning Eesti Telekomil 5,92%. Ka Norma on olnud hea dividendiaktsia, kuid firmal on väga suur ühe kliendi risk. Norma dividenditootlus on 9,29%. Saku kasuks võrreldes Telekomiga räägib madalam P/E suhtarv (vastavalt 11,8 ja 14,8), samas on Norma P/E suhe vaid 4.

Norma <GR#EE.NORMA> kasuks räägis kõrge dividenditootlus ja madal P/E suhe. Norma vastu räägis suur sõltuvus ühes kliendist - AutoVAZist.

Eesti Telekomi <GR#EE.ETL> poolt on stabiilne tiheda konkurentsiga turg, kuid vastu räägib Normast ja Sakust madalam dividenditootlus. Samas on Telekom mõlemast firmast stabiilsem. Samuti tuleb Telekomi näol arvestada seda, et 5,5 kroonisest dividendist oli erakorraline dividend 1,5 krooni. Ilma erakorralise dividendita on dividenditootlus vaid 4,3%. Kui keegi suudab prognoosida, et ka selle majandusaasta eest makstakse suurt lisadividendi, oleks aktsia ilmselt dividendifavoriit.

Saku Õlletehase <GR#EE.SAKU> kasuks räägib eeläige aktsia äärimiselt suur stabiilsus. Samas on ettevõtte kasumlikkus langenud ja konkurents tihedamaks muutunud.

Täna võib börsil tulla kerge languse näol hilinenud reaktsioon eile avaldatud Saku Õlletehase majandustulemustele. Samas on Saku Õlletehase aktsionärid siiani hoidnud aktsiat pikajalist dividenditulu saamise eesmärgil. Dividenditulusaajad on rahulikumat liiki investorid. Seetõttu võib ka reaktsioon olematuks jääda.

Saku III kvartali käive on mullusega praktiliselt samaks jäänud, mis on stagneerumismärk. Kvartalikasum kukkus mullusega võrreldes 42%.

Maaklerfirmade analüütikud ei oota Saku aktsialt ei tõusu ega langust. Samas võidakse kärpida ettevõtte kasumiprognoosi. Aktsia on eilse 64,15 kroonise sulgemishinna näol ülevalpool Suprema 56 kroonist ja Ühispanga 59 kroonist hinnasihti, kuid muuta neid ei plaanita.

Eile jätkasid Telekomi <GR#EE.ETL> ja Hansapanga <GR#EE.HP> aktsiad rühkimist ülespoole.

Telekomi aktsia tõusis välishuvi abil ning vähese aktsiapakkumise tõttu 0,7% 92,94 kroonile. Võimalik, et Telekomi viimase aja tõusu taga on Ida-Euroopasse investeerimise populaarsuse tõus nende seas, kes viimasel hetkel püüavad soetada aktsiaid enne Euroopa Liiduga liitumist. Miks just Telekomi aktsia, teavad ilmselt vaid ostjad. Investorite seas on arenenud turgudel toimunud meelestatuse paranemine telekomisektori suhtes. Isegi võlakirjadesse rahapaigutajatel on kasvanud isu Euroopa telekomivõlakirjade vastu, mis on ka viimastel aastatel superpessimismi langenud telekomiaktsiate ostjaid taas lemmikatsiad ostma pannud.

Hansapanga aktsia tõusis eile 0,9% 227,66 kroonile.

Hetkel kuum