Tõnis Arnover • 11. detsember 2003 kell 12:07

Vene peaminister: kavatseme Kyoto leppe ratifitseerida

Venemaa peaminister Mihhail Kasjanov ütles Jaapani visiidi eel, et Venemaa on kiirendanud Kyoto leppe ratifitseerimise ettevalmistusi.

Peaministri sõnul võtab leppe ratifitseerimine arvatust rohkem aega, kuid ta ei täpsustanud, millal täpselt ratifitseerimine toimub, edastab Kyodo uudisteagentuur.

Peaministri ütlus on vastuolus president Vladimir Putini ja presidendi nõuniku Andrei Illarionovi hiljutiste avaldustega, mille kohaselt Venemaa ei kavatse Kyoto lepet ratifitseerida, kuna see aeglustaks riigi majanduskasvu.

Kasjanovi sõnul venib ratifitseerimine ka seetõttu, et Venemaa on raskusi Maailma Kaubandusorganisatsiooni astumise läbirääkimistel.

Ülemaailmne kliima soojenemist põhjustavate kasvuhoonegaaside vähendamise ehk Kyoto kokkuleppe jõustumine sõltub just Venemaast. Lepe jõustub tingimusel, et sellega ühinenud riikide heitmed moodustavad vähemalt 55% atmosfääri paisatud kasvuhoonegaasidest. Tänaseks, kui leppe on ratifitseerinud 120 riiki, on koos 44,2%. Kuna USA keeldus leppega ühinemisest, saigi kaalukeeleks Venemaa, kelle arvele langeb 17,4% heitmetest.

Hetkel kuum