• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 24.12.03, 00:00

Jälle käivad siin mingid päkapikud

Ajaloolane Jüri Kuuskemaa veedab jõulud pere keskel: traditsioonilise pidulaua ümber kogunevad abikaasa Aet ning lapsed Ingel, Karin Victoria, Juhan ja Mats. ?Lapsed tulevad meie juurde, on kuusk ja kingitused, söömine ja jutuajamised,? ütleb Jüri Kuuskemaa. Jõuluvana nende peres ei käi, aga kingid siginevad kuuse alla küll. ?Naine ütleb, et meil käivad mingisugused päkapikud siit läbi,? tunnistab Kuuskemaa ja lisab, et niisama kingipakki kätte ei saa, ikka on vaja ka natuke vaeva näha.
Toit on traditsiooniline. ?Verivorst ja rammus sealiha või hani ja hapukapsad, õunad ja piparkoogid. Meie pere ei poolda mingeid revolutsioonilisi uuendusi.?
Jüri Kuuskemaa tunnistab, et kuigi tutvustab teistele vanu kombeid, ta ise jõulude ajal kirikus eriti ei käi. ?Tegelikult otsustati Kristuse sünnipäeva tähistamine kirikukogu poolt alles 356. aastal, et võidelda elanikkonna hulgas levinud päikesejumala sünnipäeva tähistamisega. Nii et see on kõige vanem ja ürgsem püha. Seetõttu pole ehk suurem patt, kui mõni inimene kirikusse ei lähe, aga südames peaks seda tähistama,? leiab Kuuskemaa.
Aastavahetusel käivad Jüri ja Aet Kuuskemaa sõpradel külas või kutsuvad sõbrad oma Haapsalu majja. Jututeemasid Kuuskemaadel jätkub. ?Nii mina, abikaasa kui lapsed on küllalt jutukad ja meil on huvitav ka lihtsalt juttu ajades.? Vana-aastaõhtul kipuvad jutu sekka sageli meenutuskatked ühest või teisest sugulasest või esivanemast.
Aastale tagasi vaadates ütleb Jüri Kuuskemaa rahulolevalt: ?Üllataval kombel tuleb koormust juurde. See on rõõmustav, et kuigi ma olen nüüd 61, vajatakse mind rohkem kui varem, kuigi teisest küljest kipub endale ja perele aega väheseks jääma. Uuelt aastalt ootan, et ma suudaksin ennast nii palju kokku võtta, et ma väikeste ülesannete kõrval saaksin ka paarsada lehekülge suuremat teksti kirja panna ? unistan ühe raamatu kirjutamisest,? tunnistab Jüri Kuuskemaa.
Ka poliitik ja OÜ Eesti Toormetarne juhataja Tiit Toomsalu leiab, et jõulud on kodused pühad. Ta veedab need abikaasa Marje ning laste Kadri ja Taavi seltsis. Ühiselt süüakse traditsioonilist jõulutoitu ja midagi on alati ka kuusepuu all. ?Kinkide väljaõngitsemine on tore sündmus ja igaüks püüab ikka midagi öelda,? kirjeldab Tiit Toomsalu. Esimesel või teisel jõulupühal käib ta koos abikaasaga tavaliselt mõnes kirikus jõulujumalateenistusel. Aastavahetuse veedavad Toomsalud koos sõpradega ja seltskonna liige on ka televiisor. ?Kaua kestis traditsioon, et koos vaatasime filmi ?Hüva leili?, viimastel aastatel pole seda enam olnud.?
Tiit Toomsalu sõnul on lõppev aasta olnud tore aasta. ?Rõõmu teeb, et minu tütar on leidnud endale töö, mis talle meeldib ja võib kujuneda talle kutsumuseks. Minu hinges kajab vastu, et ka tütar läheb juristi rada pidi nagu minagi,? toob Toomsalu esmajoones esile peresündmuse. Ta lisab, et palju oli ka poliitilisi sündmusi, mis võtsid suure osa ajast. Toomsalu sõnul oli tal hea meel naasta firmasse, millega ta on seotud juba üle viieteistkümne aasta. ?Mul on huvitav töö, mis esitab uusi väljakutseid,? on ta väga rahul. Uue aasta plaanid on Toomsalul suures osas seotud Eesti Demokraatliku Tööparteiga ja tiheda suhtlemisega europarlamendi vasakfraktsiooniga. Tiit Toomsalu unistab ka reisist, aga selle teokssaamine sõltub ajavarudest: ?Alati olen tahtnud käia kahe saare peal, üks neist on Gröönimaa ja teine Havai.?
Kirjastuse ja keelekeskuse TEA juht Silva Tomingas aga ongi tänavu jõulude ja aastavahetuse ajal koos abikaasa Kaleviga reisil. ?Oleme Sri Lankal,? ütleb Tomingas. ?Selle aasta jõulud mööduvad sügavas džunglis, veedan aega matkates ja kindlasti tahan vaadata veealust maailma.?
Firma jõulupidu peetakse sportlikult: nii kirjastuse kui ka keelekeskuse inimesed lähevad koos bowlingu?t mängima.
Tavaliselt on Tominga-pere jõulude aegu koos poegade Ahti ja Lauri ning lapselaste Helena ja Hannaga Viinistul Silva Tominga ema juures. ?Tavaliselt küpsetab ema põrsakujulise jõulusaia. Varasematel aastatel olid ka omatehtud verivorstid.? Kingitused loositakse: ?Igaüks võtab kaasa ühe kingituse, see ei koorma väga rahakotti, väikestele lastele tehakse kingid eraldi,? kirjeldab Tomingas. Kui ka lapselapsed kohal on, käib ikka ka jõuluvana. Koos lauldakse ka traditsioonilisi jõululaule ja loetakse luuletusi. ?Mu emal on väga hea luuletustemälu. Ta teab sadu luuletusi peast,? räägib Silva Tomingas.
Vana-aastaõhtud on möödunud erinevalt. Silva Tomingas meenutab värvikat aastatuhandevahetust, mil tema õde korraldas südaöise suusatamise: ?Veetsime kolm või neli tundi kuuvalgel Raplamaa soos. Pärast olime nii läbi, et isegi ?ampus jäi joomata.? Kõige lõbusam aastalõpupidu oli aga Tominga sõnul kümmekond aastat tagasi Norras: ?Minu poeg õppis kunagi Norras ja tema nii-öelda Norra vanemad kutsusid meid Lillehammerisse. Seal on kohalikud inimesed palju lähedasemates suhetes kui eestlased ja on selline komme, et mitu maja kokku teevad kordamööda aastavahetuspidu. See oli tõesti lõbus, karske pidu mägedes väga mõnusate inimestega. Raketid, kuu? Väga maaliline.?
2003. aastat hindab Silva Tomingas heaks. ?Perel on hästi läinud, kõik on terved. Ja ka firmadel on läinud kenasti.? Ta tunnistab, et siiski on olnud ka pilvi ? TEA kirjastusel on käsil esimesed kohtuprotsessid. ?Me oleme nii kaua tegutsenud, et meilt on juba midagi varastada,? nendib Tomingas. Uuelt aastalt ootab TEA juht, et nii perel kui ka firmal läheks hästi. Kohe aasta algul seisab ees huvitav keelereis Iirimaale ja Silva Tomingas kavatseb minna ka olümpiamängudele. ?Oleme Erki Noole fännklubi inimestega piletid juba kinni pannud.? Unistustes on ka Keenia-reis.
Optiroc ASi tegevdirektor Viktor Valkiainen veedab jõulud rahulikult koos abikaasa Esta ja poja Veikoga. Traditsioon on teha kingitusi: ?Me teeme väikesi kinke, aga palju, et oleks huvitav.? Pärast jõulupühi minnakse koos Viktor Valkiaineni ema juurde Soome.
Aastavahetused mööduvad enamasti koos sõpradega. Aega sisustatakse piljarditurniiriga ja traditsioon on ka malemäng. ?Tegelikult ütlevad kiibitsejad, üleõlavaatajad ette ja mäng möödub väga lõbusalt,? räägib Valkiainen.
Lõppev aasta on Valkiaineni sõnul olnud Optirocile hea, aasta teises pooles on ehituses olnud suur kasv, eriti eraehituses. Ka uuel aastal ootab ta ehitussektori kasvu.
?Tänu eurofondidest lähtuvatele investeeringutele ning euronõuete täitmise vajadusele tuleb kasv tõenäoliselt kiirem, kui see oli sellel aastal,? usub Valkiainen. Optiroci juhil on plaanis uuel aastal läbi viia muudatus: ?Tahan käivitada suitsetamisvastase kampaania. Plaanis on teha ka juhend ja motiveerida inimesi suitsetamisest lahti saama. Ma vaatan, et just naised suitsetavad väga palju, ja ma sooviksin väga, et nad seda vähendaksid või hoopis loobuksid,? ütleb Viktor Valkiainen, kes ise ei ole kunagi suitsetanud.
Autor: Kai Vare

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 23.07.24, 12:25
30 aastat zombi-majandust: Jaapani valuutakriis kogub hoogu
Jeeni kurss kukkus dollarisse värske, 38 aasta madalaima tasemeni. Viimati kauples jeen nii nõrgal tasemel 1986. aastal. Riigis on alanud valuutakriis, mis on just praegu hoogu kogumas ning paneb valitsuse ja keskpanga väga raskete otsuste ette.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele