Sirje Niitra • 15. jaanuar 2004 kell 7:36

Eesti Raudteele on jõudnud esimesed uued vagunid

Eesti Raudtee on omandamas 850 uut tsistern- ja väetisevagunit ning konteinerplatvormi.

Ettevõtte teatel on tegemist esimese suurema vaguniostuga aastakümnete jooksul.

Eesti Raudtee tegevdirektori asetäitja,juhatuse liikme Riivo Sinijärve sõnul on vaguniteost Eesti Raudtee teine suur projekt peale veduripargi väljavahetamist. ?Raudtee ei koosne mitte ainult relssidest ja veduritest, vaid ka vagunitest kauba vedamiseks. Selle vaguniostu näol on tegemist meie teise suure vajaduse rahuldamisega, sest veduripargi väljavahetamine kindlustab meile veojõu ning uued vagunid peaksid tagama kaubaveo suutlikkuse,? ütles Sinijärv.

Eestisse on juba jõudnud 300 väetisevagunit, 50 konteinerplatvormi ning 100 tsisternvagunit, ülejäänud 400 tsisternvagunit jõuavad Eestisse eeldatavasti selle aasta esimese kvartali jooksul. Tehingu rahaline maht ulatub üle 300 miljoni krooni.

Jaanuari alguse seisuga on Eesti Raudteel üle 3600 vaguni, millele lisanduvad peatselt ka tellitud 400 tsisternvagunit. ?Eesti Raudtee vagunipargis võiks olla vähemalt 4200 vagunit, seega jätkame vagunioste ka edaspidi,? märkis Sinijärv. Hinnanguliselt on Eesti Raudtee vagunipargist pidevalt välja renditud umbes 40% ning ligikaudu sama palju vaguneid on pidevalt väljaspool Eesti piire.

Sinijärve sõnul tähendab vagunite väljarentimine Eesti Raudtee jaoks lisatulu. ?Ühest küljest võimaldab vagunite rentimine teenida renditulu, samas aitab see ka kindlustada garanteeritud kaubamahtude liikumist Eesti suunal,? lisas Sinijärv.

Hetkel kuum