EPL: Banaanikilo hind tõuseb 22 kroonini

23. jaanuar 2004, 08:19

Banaanikilo hind võib tõusta kuni 22 kroonini, kui Euroopa Komisjon ei anna Eesti hulgimüüjatele võimalust importida banaane kvoodi alusel.

Eritingimustel Eesti importööridele kvoodi andmine eeldab aga liidu tasemel läbirääkimisi USA ja Ecuadoriga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kvoodi saavad firmad, kes on Euroopa Liidus (EL) müünud kokku 250 tonni või 18,8 miljoni krooni eest banaane. Need tingimused käivad Eesti puuviljade hulgimüüjatele üle jõu, mistõttu saavad nad pärast 1. maid osta kolmandatest riikidest banaane, makstes tollimaksu 12,5 krooni kilogrammi eest.

Seni jõuavad Eestisse banaanid Leedu Klaipeda vabasadamast offshore-firmade kaudu ilma tollimaksuta. Osa banaane jõuab Eestisse suuremate Skandinaavia importööride kaudu, kes maksavad banaanide ELi toomisel tollimaksu kõigest 1,4 krooni kilogrammilt.

Puuviljade hulgimüüja Bambona juhataja Avo Tintsi hinnangul võib banaanikilo hind Eestis tõusta 22 kroonini. ?Et meil pole võimalik kvooti saada, on pehmelt öeldes veider ning läheb võrdse kohtlemise printsiibiga vastuollu,? ütles ta. ?Kujutage ette, et üks viinatootja maksab 10 krooni pudelilt aktsiisi, teine aga 80, kes võidab?? Tintsi sõnul ei ole Bambonal võimalik praeguste reeglite järgi pärast 1. maid banaane müüa. ?Suured importöörid annavad sõpradele banaane odavamalt, kui keegi Eestist aga tahab osta, siis müüakse loomulikult kallimalt,? ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing