Tõnis Arnover • 8. aprill 2004 kell 10:26

Rootsi riik lüpsab monopolfirmasid

Riik võtab monopoolsest alkoholi- ja mänguautomaadifirmast liiga palju kasumit välja, mis ohustab nende tegevust riigimonopolina.

Sellisel seisukohal on Dagens Nyheteris professor Ulf Bernitz.

ELis on riiklik monopol lubatud ainult juhul, kui selleks on tugevaid põhjendusi. Rootsi valitsus on ELi kohtus 1996. a tõestanud, et alkoholifirma Systembolaget monopol on vajalik rahva tervise kaitsmiseks.

Lisaks selle on Rootsis monopoolne ka mänguautomaadifirma Svenska Spel, mille puhul Rootsi valitsus viitab Itaalia kohtu nn Gambelli asjale, kus riigil lubati mänguautomaadifirmade monopol säilitada väitega, et see aitab hoida kurjategijaid sellelt turult eemale.

Firmad Systembolaget ja Svenska Spel on riigi jaoks tõeline kullaauk. Nende kasumid on aasta-aastalt kasvanud. Eelmisel aastal võttis riik Svenska Spelist dividendidena välja 4,5 miljardit Rootsi krooni ja Systembolagetist 200 miljonit. Lisaks sai riik Systembolagetist aktsiisina mullu 9 miljardit krooni.

Kusjuures osa sellest rahast läks kahjumis riigiraudtee toetamiseks, mis ELi reeglite järgi on lubamatu. Professor Bernitz on seisukohal, et kui asi peaks uuesti kohtusse minema, ei pruugi riik oma tegevuse tõttu teist korda kohtus võitjaks jääda.

Hetkel kuum