Heidit Kaio • 7. mai 2004 kell 9:18

Soome ja Rootsi allhanked toetasid Eesti eksporti

Allhankeeksport elektroonikasektoris jõudis märtsis taas allhangete kõrgaja kuude näitajate tasemele, ulatudes 2,4 miljardi kroonini.

Soome ja Rootsi elektroonikasektoris toimunud positiivsete arengute tulemusel suurenesid oluliselt allhanketellimused elektroonikatööstuses.

Üle kahe korra kasvas telekommunikatsiooniseadmete osade eksport ja kolmandiku võrra mobiiltelefonide väljavedu. Järsk allhangete kasv metallitööstuses oli tingitud eelmise aasta madalast baasist, sest siis ei eksportinud veel oma toodangut uus teraseterminal. Samas oli ka veebruariga võrreldes tugev kasv.

Rõivatööstusel ei lähe endiselt nii hästi, aastaga rõivaste allhankeeksport kahanes. Omatoodete ekspordi kasvu hoidsid kõrgel tasemel endiselt transpordivahendid, keemiatooted ning masinad ja seadmed, ka toidukaupade ja ehitusmaterjalide eksport kasvas keskmisest kiiremini.

Puidu ekspordi osas oli samuti märkimisväärne edasiminek. Normaalimpordi kasvutempo kiirenes märtsis 18 protsendini. Jätkus tarbekaupade sisseveo tugev kasv, samal ajal aga kiirenes ka tooraine ja materjalide sissevedu, mis oli suures osas seotud ettevalmistustega Euroopa Liiduga ühinemiseks.

Kapitalikaupade sisseveo aastakasv oli väike, kuna raudteeseadmete import kahanes peaaegu poole võrra, masinate ja seadmete sissevedu suurenes koguimpordiga võrdsel tasemel.

Töötluskaupade sisseveo kasvutempo kiirenes samuti märtsis ja oli võrdne normaalimpordi kasvuga, tingituna allhanketellimuste oluliselt suurenemisest nii masinate ja seadmete kui metallide osas.

Hetkel kuum