19. mai 2004 kell 10:04

Lihamassisõda kogub jälle tuure

Eesti lihatöötlejate assotsiatsioon saatis põllumajandusministrile avaliku kirja, milles nõuab lihamassi impordi kiiret keelustamist.

Järgneb avalik kiri põllumajandusminister Ester Tuiksoole:

Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsioon (ELA) pöördub Teie poole ettepanekuga lahendada kiiremas korras mehaaniliselt konditustatud lihamassi (MDM) sisseveoga seotud küsimused. Värske Euroopa Liidu liikmena peaks Eesti hakkama käituma euroopalikult ? enamik EL liikmesriiki piirab MDMi sissevedu.

ELA on seisukohal, et kui kodumaistel lihatööstustel tekib tootmise kõrvalproduktina mehaaniliselt konditustatud lihamassi, siis selle kasutamine tootepakendil vastavasisulise info olemasolu korral peab jääma lubatavaks. Nii jäetakse ka tarbijatele võimalus soovi korral osta odavamaid, aga vähemkvaliteetseid liha- ja vorstitooteid. ELA soovitus on, et seejuures seadusandlikult reguleeritaks liha- ja vorstitoodete kvaliteedinõuded, mis võimaldaksid tööstustel jagada oma produktid tarbijate jaoks selgesti mõistetavatesse kvaliteedikategooriatesse (näiteks kõrgem sort, I sort, II sort, III sort).

ELA nõuab aga põllumajandusministeeriumilt ja valitsuselt MDMi impordi kiiret keelustamist. MDMi sissevedu Eestisse kahjustab oluliselt kodumaiste põllumajandustootjate huve, kel seetõttu tekib märkimisväärseid probleeme oma toodangu kohalikele lihatööstustele realiseerimisega. Lisaks moonutab MDMi piiramatu sissevedu Eesti lihaturgu, andes konditustatud lihamassi kasutavatele tööstustele kuni kolmekordse toodete omahinna eelise. Samas kui MDMi sisaldavate ja mittesisaldavate toodete müügihinna vahe on kõigest 3 ? 4 krooni.

Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsioon loodab, et Te põllumajandusministrina pöörate MDMi probleemile oma eelkäijatest rohkem sisulist tähelepanu ning töötate kiiremas korras välja määruse, mis ühtlustaks Eesti lihaturu regulatsiooni Euroopa Liidus tunnustatud põhimõtetega.

Hetkel kuum