Ülo Toomsalu • 4. august 2004 kell 6:49

EPL: Res Publica toetus rekordmadalal

Valitsusliidu juhtpartei Res Publica toetus kukkus juulikuus seitsmele protsendile, mis ületab vaid kahe protsendiga valimiskünnist, selgus Emori küsitlusest.

Selle aja jooksul, mil Res Publica on olnud võimul kas Toompeal või kohalikes omavalitsustes, pole partei toetus kordagi nii madalale langenud. 5?7-protsendine toetus oli Res Publical vaid vahetult asutamisele järgnenud kuudel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Res Publica suure kukkumise kõrval tõusis aga enim toetus Euroopa Parlamendi valimised võitnud Sotsiaaldemokraatlikule Parteile, keda juulis toetas 14 protsenti valimisealistest kodanikest. Sotside ehk endiste Mõõdukate reiting pole nii kõrge olnud viimased kolm aastat.

Sotsioloog Tõnis Saarts meenutas küsitlustulemusi hinnates, et maikuus ehk enne europarlamendi valimisi oli seis vastupidine: sotsiaaldemokraate toetas seitse ja respublikaane 14 protsenti valijatest. ?Seega pöörasid valimised erakonnamaastikul jõujooned sõna otseses mõttes pea peale ning nende mõju osutus palju suuremaks, kui keegi oleks osanud oodata,? märkis Saarts.

Ka Res Publica peasekretäri Ott Lumi hinnangul tuleneb erakonna toetuse nii suur langus valimiskaotusest tulenevatest võngetest. ?Suvi ei toonud poliitikas peale valimiste muid sündmusi, mistap olen kindel, et sügisel suudame oma toetuse taastada,? uskus Lumi.

Hetkel kuum