• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lego võitleb iseseisva jätkamise eest

  Lego ise korrutab, et pole müügis. Ent kui ka 2006. aastaks plussi ei jõuta, on 72 aastat vana kontserni tulevik senises omandivormis ? iseseisva perefirmana ? küsimärgi all, tõdes firma juhtkond möödunud nädalal kasumihoiatust andes.
  Nullkasumi asemel prognoosib Lego tänavu taas hiigelkahjumit ? kuni 4 miljardit krooni. Käive kahaneb 18 miljardilt 17 miljardile kroonile. Firma omanik, Lego asutaja pojapoeg Kirk Kristiansen astub tagasi tegevjuhi kohalt ning paneb isiklikust taskust firmasse 1,7 miljardit krooni.
  Uueks tegevdirektoriks, kelle ülesandeks on Lego hiljemalt 2006. a kasumisse viia, sai 35aastane Jörgen Vig Knudstorp. ?Selle kava edust sõltub, kas Lego suudab iseseisva firmana püsima jääda,? ütles Knudstorp.
  Lego endiselt väga tugevat brändi sobitavad analüütikud juba mõne USA suurkontserni tooteportfelli. New Yorgi juhtivaid mänguasjatööstuse analüütikuid Jill Krutick investeerimispangast Salomon Smith Barney kirjutas viimases Ameerika mänguasjaturu ülevaates, et Lego võiks olla paras ülesostuobjekt Matteli kontsernile. Mattel teatas mais, et on valmis strateegilisteks ülesostudeks.
  Sama arvab konsultatsioonifirma Ernst&Young partner Christian Aarosin. ?On selge, et Lego pole suutnud omal jõul kasumit saada brändist, mis on üks tuntumaid maailmas. Võib ennustada märkimisväärset sünergiaefekti, kui Lego oleks mõne suure mänguasjakontserni osa,? ütles Aarosin Taani majanduslehele Börsen. ?Uksi ei panda niisama lihtsalt kinni. Üksi Lego nimes on suur väärtus.?
  Lego juhtkond kinnitas läinud nädalal, et Lego ei ole müügis. Samas ei vastanud Kirk Kristiansen küsimusele, kas firma omanik on valmis kahjumi jätkudes veel isiklikku raha mängu panema. ?Praegu pole aeg sellest rääkida,? ütles ta.
  Legol on kaks peamist probleemi ? toode, mis pole suutnud laste muutunud maitsega kaasa minna, ning kõrged kulud. Lisaks tõsised juhtimisprobleemid ning heitlik strateegia.
  Nüüd ei välista juhtkond, et valdav osa Lego tootmisest kolib Hiinasse, mis täna toodab 80 protsenti kõigist mänguasjadest maailmas. ?Me ei saa tagada, et tootmine Billundis jätkub,? ütles Knudstorp.
  Taanis, kuhu edaspidi jääksid ehk ainult enim automatiseeritud lõigud tootmistsüklist, on ohus ligi 1600 töökohta, kirjutab Börsen.
  Töömahukad koostetööd ja kaunistamise on Lego juba üle viinud T?ehhi ning elektroonika osa Hiinasse. Ent suur osa tootmisest on jätkuvalt Taanis ja ?veitsis, kus kulud on kõrged.
  Osana uuest säästukavast on kaalumisel ka kahjumit andvate Legolandi teemaparkide müük.
  Lego probleemid ei ole mänguasjatööstuses erand. Läinud nädalal teatasid kaks USA suurimat mänguasjatootjat Mattel ja Hasbro müügi vähenemisest kolmandas kvartalis ning erilisi lootusi ei panda ka jõulumüügile.
  Kõrge nafta hind pärsib ostuhuvi ning tavalistele mänguasjadele on tänapäeva lastel palju muid alternatiive. Matteli Barbie nukkude müük kahanes USAs 26%. Lisaks õõnestavad mänguasjatootjate tulusid suured jaemüügiketid nagu Wal Mart, mis löövad hinnad alla.
  Euroopas on mänguasjatootjate seis mõnevõrra parem. Lapsed ei ole veel nii ?tehnikahaiged? ning jaekettidel nagu, Prantsuse Carrefour, ei ole Wal Martiga võrreldavat hinnadiktaadi võimu, kirjutas ajakirja Economist viimane number. Erinevalt Taani Legost läheb näiteks Saksa firmadel Playmobil ja Ravensburger väga hästi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.