Eurosaadikud valmistuvad külaliste tulvaks

Gea Velthut-Sokka 26. oktoober 2004, 00:00

Enim on seda võimalust kasutanud Marianne Mikko, kes võõrustas oktoobri keskel 20 ajakirjanikku. Veel sel aastal kutsub ta Brüsselisse 21 naist eri kodanikeühendustest.

?Koostasin külastusprogrammid nii, et oleksid kohtumised mitme Eestist pärit parlamendiliikmega ja ka Brüsselis Eesti esinduses töötavate diplomaatidega,? rääkis Mikko. ?Tundub, et just eestlaste omavaheline arvamusvahetus on kõige tõhusam. Et Brüsseli võimalusi paremini ära kasutada, korraldasin kohtumisi ka teistest riikidest pärit eurosaadikutega ja muude huvitavate inimestega.?

Nii said Eesti ajakirjanikud vestelda ka Itaalia telekanali RAI pikaajalise uudisteankru Lilli Gruberiga, kes sai europarlamenti rekordilise arvu poolthäältega ? teda tahtis oma esindajana näha 1,25 miljonit inimest.

?Tänu mitmete kümnete inimeste vahetule kogemusele suureneb eestlaste informeeritus Euroopa Liidust ja Euroopa Parlamendi tööst, mis muudab kaudselt lihtsamaks ka enamike eurosaadikute töö,? põhjendas Mikko. ?Näiteks hõlbustab see meie huvide väljaselgitamist Euroopa Liidu seadusandluses.?

Tunne Kelam ei ole veel jõudnud kedagi võõrustada, kuid külalisi on oodata novembri teisel poolel.

?Juunis, kohtudes Tallinna pensionäridest õpetajatega, lubasin, et valituks osutudes kutsun nad tutvuma Euroopa Parlamendi tööga. Nüüd on mul võimalus oma lubadus täita. Gruppi kuuluvad veel ka minu toetajad, kes on seisnud eesmärkide ja väärtuste eest, mida esindan Euroopa Parlamendis,? ütles ta.

Kelam plaanib neile tutvustada oma igapäevatööd parlamendis ja organiseerida kohtumise Soome rahvaesindaja Piia-Noora Kauppiga. Külaliste kutsumine on Kelami jaoks eelkõige täiendav võimalus valijaskonnaga suhtlemiseks, see annab tema sõnul hea võimaluse tuua saadiku tegevus kodumaale lähemale ja teha mõistetavamaks.

Andres Tarand võõrustab tänavu novembris ja detsembris kokku 40 külalist kolmanda sektori ning roheliste organisatsioonide aktiivsete tegijate hulgast.

?Teame ju, et ajakirjanduslik pilt on mõnevõrra anonüümselt materdav (?loll ja ahne riigikoguja?) või valimiseelne ostetud reklaam, samas kurdetakse valijate võõrandumist ega arutleta eriti, mis ilma parlamendita ühiskonnast saaks,? arutles Tarand. ?Niisiis on põhimõtteks ?oma silm on kuningas?,? rääkis Tarand.

Programmid on praegu koostöös külalistega ette valmistamisel.

Samas ei usu Tarand, et kolm-neli külalistega veedetud tundi tema tööd märkimisväärselt parandaks või halvendaks.

Külalisi plaanib veel sel aastal kutsuda ka Toomas Savi, kuid täpsematest plaanidest ta praegu rääkida ei osanud.

5.?7. oktoobrini Marianne Mikko tööga tutvumas käinud Äripäeva arvamustoimetaja Aili Sandre hindab reisi kasulikuks.

?Eks ma teadsin enne ka Euroopa Parlamendi tööst päris palju, kuid oma silm on ikkagi oma silm. Ka Eesti esinduse köögipoolt oli väga huvitav näha,? ütles Sandre. ?Mikko eesmärk ja soov on, et Brüsselis oleks rohkem ajakirjanikke, kes kajastaksid kohapeal ja teistes liikmesriikides toimuvat. Paraku on see ikkagi toimetuste otsustada.?

Sandre sõnul oli 48 tunni pikkune külastus väga intensiivne ja programm tihe. ?Kogu aeg jooksime ringi ? seminar, kohtumised, külastused. Tahtsime ka minna kuulama Türgi küsimuse arutelu, kuid lihtsalt ei mahtunudki saali,? meenutas ta. ?Kaks tundi oligi vist vaba aega niisama ringi vaadata.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:50

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing