Börsiülevaade: aeg kasumite vähendamiseks

28. detsember 2004, 09:47

Enne 2004. aasta lõppemist võiks investorid, kes on viimase 12 kuuga üksjagu tulu teeninud, mõelda oma kasumi vähendamisele ja tulumaksu edasilükkamisele.

Oletame, et investor on hiljuti maha müünud 1000 Hansapanga aktsiat hinnaga 145,5 krooni, kusjuures soetushinnaks oli 380 krooni (fondiemissioonijärgse kursiga siis 95 krooni). Tehingukuludeks läks kokku 500 krooni ning investor teenis kasumit 50000 krooni. Kuna möödunud aastate eest investoreid väärtpaberikahjumeid üleval ei ole tuleks tal järgmine aasta maksta teenitud kasumi pealt maksuametile tulumaksu 13000 krooni.

Oletama, et samal investoril on kunagi 39,8 kroonise soetushinnaga ostetud ka 2500 Viisnurga aktsiat, mille eest võib hetkel turul saada 20 krooni.
Kui investor praegu need aktsiaid maha müüks teeniks ta koos tehingutasudega 50000 krooni kahjumit, mis nulliks 50000 kroonise kasumi täpselt ära. Tulumaks jääks väärtpaberite pealt maksmata.

Samas võib investoril olla aga usk Viisnurga aktsiasse olemas.
Sel puhul võib ta aktsiaid tagasi osta. Ehkki tagasi ostes võib väärtpaberi hinnaks kujuneda müügihinnast kõrgem hind (ostu- ja müügihinna erinevuse tõttu) peaks säästetud või siis edasilükatud tulumaks selle ära kompenseerima. Lisaks soosib taolist käitumist veel see, et 2005. aastast on Eestis tulumaksumäär madalam, mis tähendab et ka aktsiaturul teenitud võidud on väiksema maksu all.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing