Ülo Toomsalu • 19 jaanuar 2005

ÄL: Tartu lõpetab kohvitootmise

Eesti ainuke kohvitehas Tartus paneb sel kuul pillid kotti ning kolib minema.

Röstimis-, jahvatamis- ning pakkimismasin juba vaikivad. Selle kuu lõpus tulevad töömehed, pakivad masinad sisse ning viivad minema. Kusagile Tallinna lähedale. Täpsemalt ei taha keegi kõnelda, sest ostu-müügitehing alles pooleli, kirjutab Ärileht.

Eestisse jääb kohvitootmine tõenäoliselt siiski edasi. Ent Tartust kolib ta ära, koos enamiku töökohtadega (mida on väikeses tehases küll vaid viis).

Tehases aastaid töötanud finantsjuht Irina Portnaja ütleb, et kui algul võis kvaliteet kõikuda, siis viimased kaks aastat oli tase täiesti stabiilne. Kuid võistelda suurte tegijatega nagu Paulig ei õnnestunud kuidagi, hoolimata tunduvalt odavamast hinnast.

Kuid ligikaudu viiemiljoniline käive võimaldas teenida aastas paarsada tuhat krooni kasumit. Tehase müükimineku järel tekkis koguni aktiivne võistupakkumine.

Kohvitootmisega alustati Tartus juba 1997. aastal, siis juhatas vägesid Venderi-nimeline ettevõte. Hiljem võttis toomise üle Rõngu Mahl, kes hakkas kohvi valmistama Procoffee tootjanime all. 2001. aastal müüs ettevõte Procoffee hooned ning Laura kaubamärgi Eesti Pakendile. Müügi ajaks ei olnud kohvitootmine suutnud hakata kasumit teenima.

Hetkel kuum