Ülo Toomsalu • 21. oktoober 2005 kell 5:45

PM: Ärimees põhjendas parteidele tehtud suurannetust patriotismiga

Erakondade toetajate edetabelis vaid Aadu Luukasele alla jäänud Janno Kell tunnistas, et toetas nelja erakonda kokku 600 000 krooniga missioonitundest.

Traditsiooniliselt erakondade esitoetaja olnud Aadu Luukas andis viimase kolme kuu aruande järgi Reformierakonnale ja Keskerakonnale kummalegi 500 000 ning kolmandale võimuliitlasele Rahvaliidule 200 000 krooni. Paarikümne äriga seotud ettevõtja Janno Kell andis kõigile neile 150 000 krooni, sama palju veel ka Res Publicale, kirjutab Postimees.

Janno Kell on näiteks vee- ja kanalisatsiooniseadmeid tootva ning müüva ASi Veeseadmed omanik. Firma mullune käive oli Krediidiinfo andmetel 105,7 miljonit krooni, puhaskasum 10,3 miljonit. Kell aga ei soovinud erakondade toetamisest rääkides välja tuua oma seost ühegi ettevõttega, rõhutades, et andis parteidele raha eraisikuna.

Kuid miks toetada vaid nelja erakonda? «Tee on kokku viinud just nende erakondadega,» arutles Kell. «Need erakonnad on olnud rohkem nähtavad ja kokkupuutepunktid on tihedamad. Need on ka erakonnad, kelle mõtted ja teod mõjutavad põhiliselt Eesti arengut.»

Esmakordselt erakondi rahastanud Kell väitis, et teda ei huvita see, milleks erakonnad tema raha kulutavad, küll aga see, mida nad kavatsevad järgneval neljal aastal ellu viia.

Ettevõtja nentis, et kindlasti on minevikus ka sellist poliitikat aetud, kus toetuse saamise nimel sõlmiti hästi palju lepinguid, kuid seda pole ta enda väitel praegu kohanud. Siiski möönis ta, et kaudselt võib see edasi toimuda, sest inimesed ju tunnevad üksteist ja nii on neil võimalik arvamusi vahetada. «Minu puhul ei pea see aga absoluutselt paika,» kinnitas Kell.

Hetkel kuum