Tallinnasse lisandub hoogsalt kaubanduspindu

Enn Tosso 06. veebruar 2006, 00:00

BPE Kinnisvaraekspert turundusjuhi Katrin Kurm-Valojää sõnutsi jääb kaubanduspindade krunte vähemaks. Ta osutab, et turule on juurde tulnud uusi tuntud kaubamärke, mille pinna- ja müügikontseptsioonid erinevad. See omakorda on kasvatanud ka inimeste ostuhuvi ja lisaks on oodata veel mitmete tuntud kaubamärkide tulekut.

Kurm-Valojää mainib, et viimase kahe aasta jooksul Tallinnasse uusi kaubanduspindu praktiliselt juurde lisandunud pole, viimased suured projektid olid Ülemiste ja Viru keskused. "Sellest ajast alates on kaubanduspinna maht püsinud 1,25 m"

juures elaniku kohta," ütleb ta. Mitmel suuremal kaubanduskeskusel on laienemisplaanid - nt Rocca al Mare, Kristiine, Magistral, Järve Keskus.

Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade kinnisvarakonsultant Marko Kivirand kinnitab, et kaubanduspindade nõudlus on täna suur, eelkõige just rahvarohketes piirkondades. "Selle tingib jätkuv majandustõus, mille tulemusena ettevõtjate arv kasvab," sõnab ta. Nõudlus tuleneb väga paljudest aspektidest. "Paljud maaletoojad ja kaubamärkide esindajad soovivad teha oma esinduskauplusi," räägib ta. Samuti osutab Kivirand, et mitmed kaupmehed soovivad suurendada müügipinda ja luua juurde esindusi üle linna. Kivirand usub, et mõneti peaks leevendama kaubanduspindade nõudlust kesklinnas näiteks Rotermanni kvartali arendus ning Foorum Narva mnt ja Hobujaama tn nurgal.

Arco Vara Kinnisvarabüroo Tallinna äripindade maakler Ruth Tõniste tõdeb, et kaubanduspindu on viimastel aastatel lisandunud mitmeid, kuid siiski on nõudlus kõrge ning ületab pakkumist.

Suurematel kaubanduskeskustel on järjekorras palju häid kliente, kuid otsuseid langetatakse väga pikaldaselt. "Turuseis annab üürileandjale võimaluse valida sobiv klient," räägib Tõniste.

Seoses kõrge nõudlusega laieneb kaubanduspindade valik lähiaastatel. Mitmed kaubanduskeskused teevad laienemisplaane, tulemas on ka mõned uued arendusprojektid. "Usume, et aasta-paariga turuseis seega muutub," prognoosib Tõniste.

Kaubandusettevõtted koonduvad keskustesse, kus on suur külastajate voog ja seetõttu suur pindade defitsiit. Firmad seisavad pea kaheaastastes järjekordades ja on valmis ooteajaga leppima. Heas keskuses on kauplusel üsna raske kahjumit toota, kui äriplaan on vähegi vettpidav.

Väikestele pindadele olulist tungi ei ole, kuid seda kindlasti ei juhtu, et huvilised otsa saavad.

Praeguses majandusseisus jätkub ka algajaid firmasid, kes katsetavad uusi turunišše. Nemad eelistavadki väiksemaid pindu tänu soodsamale rendile. Hiljem muidugi, kui juba kogemused käes ja jõudu kogutud, tekib ikka enamasti soov juba suurele pinnale edasi liikuda.

Kõigi eelduste kohaselt kestab samasugune seis veel mõnda aega, kindlasti ei tule olulist muudatust käesoleva aasta jooksul. Põhjus ei ole aga mitte selles, et pinda juurde ei tekiks.

Näiteks Foorumi büroomajja Viru keskuse läheduses tuleb sügisel kaubandustänav, arendatakse ka Rotermanni kvartalit, kuhu on samuti äripindu tulemas. Pikemas perspektiivis on ka Lasnamäele Tallink Citysse planeeritud kaubanduskeskus.

Seega tuleb pakkumist juurde. Aga kuna samavõrd kui pakkumist tuleb hea majandusliku olukorra toel juurde ka uusi kaupmehi (või laiendatakse oma senist tegevust), siis olukord lähiajal oluliselt ei muutu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing