29. september 2006 kell 9:54

Vene suursaadik: me ei toeta iial Freiberga kandidatuuri ÜRO peasekretäri kohale

Venemaa toetab Aasia kandidaate ÜRO peasekretäri kohale, aga mitte Läti presidenti Vaira Vike-Freibergat, kirjutas BBN.

Vene saadiku Vitali Tšukini sõnul toetavad nad Aasia kandidaate ning mitte Läti presidenti Vaira Vike-Freibergat. Sellest tulenevalt järgmisel hääletamisel esmaspäeval jääb Freiberga arvatavasti kandidatuurist välja.

Tšurikini sõnul pole saladus, et Venemaa toetab Aasia kandidaate. Vene suursaadiku sõnul on igal Aasia kandidaadil selline taust ja ajalugu, et nad võiksid juhtida igasuguseid organisatsioone, isegi FIFA-t.

Tšurkin põhjendas Freiberga mittetoetamist sellega, et Vene-Läti suhetes on "väga tõsiseid probleeme" ja et "Lätis elavate vene keelt rääkivate elanike õigusi rikutakse".Suursaadik ütles veel, et Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni tekkimine oli Teise maailmasõja tulemus, aga "Lätil on kummaline tõlgendus maailmasõja tulemustest."

Praeguse ÜRO peasekretäri Kofi Annani teine ametiaeg lõpeb 31. detsembril 2006. ÜRO peasekretär valitakse viieks aastaks.

Hetkel kuum