23. oktoober 2006 kell 6:14

Margus Leivo: Estonia vrakil on nähtud tundmatuid tuukreid

Uppunud parvlaeval Estonia relvade vedamist uuriva riigikogu komisjoni esimees Margus Leivo kirjutab tänase Eesti Päevalehe arvamusküljel, et Estonia vrakil käidi nii enne kui ka pärast ametliku uurimiskomisjoni tuukreid ja seda komisjoni teadmata.

“Küll aga häirib mind praegu väga hoopis üks teine teema, sest selgunud on asjaolu, et paralleelselt uurimiskomisjoniga on laeval käidud ka komisjoni teadmata ning märksa varem, kui uurimiskomisjoni tuukrid sinna jõudsid. Või tuleks hoopis öelda, et enne kui neid sinna lasti,” kirjutab Leivo.

Leivo väitel käidi komisjoni teadmata Estonial ka hiljem. Ametliku uurimiskomisjoni poolt tehti laevakeresse sisselõiked, mis hiljem kaeti luukidega, kuid selgus, et neid luuke on nihutatud. “Sellele anti hiljem primitiivne seletus, et need jäid kalatraali kinni. Kuidas pääses üks kalalaev Estonia huku kohas traalima? Nii hästi valvatud kohas, nii ülitundlikus piirkonnas – kuidas on sellised asjad võimalikud?”

Leivo hinnangul põhjustasid Estonia huku ilmselt küll laeva vilets konstruktsioon ja võimetus tormile vastu panna, kuid salajased vrakil käimised olid seotud Estonial toimunud salakaubaveoga.

“Laevahukk omakorda põhjustas salakaubaveoga seotud ringkondades ärevust ja kartust, et osa Estonial olnud kaupa, mis ei olnud ametlik ning legaalne, tuleb avalikuks,” kirjutab Leivo.

Leivo hinnangul on Estonia hukuga seoses üles kerkinud väga palju uusi küsimusi ja pingeid, mida ainuüksi jutu ja veenmisega pole võimalik maha võtta. Leivo küsib, kas ainult hauarahu tingis riikidevahelise lepingu kujul, mis välistab igasuguse võimaluse seda üle vaadata ja omapoolsete uurimisinitsiatiividega välja tulla.

Hetkel kuum