Väinu Rozental • 13. november 2006 kell 22:00

Firmad toetavad tudengeid

Eile avati Maaülikoolis suurima põllumajanduskaupadega kaupleja ASi Kesko Agro Eesti nimeline auditoorium, selle kuu lõpus saavad kaks Tartu Ülikooli usinat juuratudengit turvaärimehe Urmas Sõõrumaa nimelise stipendiumi, oktoobri lõpus sõlmisid Hansapank ja Tartu Ülikool koostöölepingu, mille kohaselt toetab pank kolme aasta jooksul kuue miljoni krooniga tarkvaratehnoloogia professuuri loomist.

"Eesmärk on edendada põllumajandusliku kõrghariduse omandamist ja tõsta põllumajanduse mainet," põhjendab Kesko Agro Eesti peadirektor Tõnu Kelder, miks nad investeerisid 50kohalise õppeklassi väljaehitamisse ja selle seadmetesse 250 000 krooni. "Meie soov on saada ka täiendust töötajaskonnale, kellest umbes 60% on lõpetanud põllumajandusliku õppeasutuse."

Kesko Agro toetus on viimastel aastatel üks suuremaid erasektori tehtud investeeringuid põllumajandusliku kõrghariduse edendamisse. Peale õppekeskkonna uuendamise loovad Maaülikooli teadlased kogu Eestit hõlmavat agromajanduslikku geoinfosüsteemi, mis aitab põllumehel langetada majanduslikult põhjendatud otsuseid eri kultuuride kasvatamisel ja väetamisel.

Tartu Ülikooli Sihtasutuse juhatuse liikme Ruth Kotsari sõnul on Urmas Sõõrumaa esimene ärimees, kes on loonud sihtasutuse juurde omanimelise stipendiumi. "Loodame, et tema eeskuju ärgitab ka teisi Tartu Ülikooli lõpetanud ärimehi," lausub Kotsar ja lisab, et Sõõrumaa on õigusteaduskonna vilistlane. Esimesed Sõõrumaa-nimelised 25 000 krooni suurused stipendiumid antakse kätte 30. novembril.

"Stipendium on omamoodi austusavaldus Tartu Ülikooli õppejõudude vastu, kes saavad selle abil motiveerida üliõpilasi," põhjendab Sõõrumaa, kes toetab ka ühe Tartu Ülikooli vilistlase doktoriõpet Ameerika Ühendriikides.

Kõige arvukamalt toetajaid - üle 20 - leidub Tallinna Tehnikaülikooli vilistlaste hulgas. Sihtasutuse Tallinna Tehnikaülikooli Arengufond juhataja Kerly Orulaiu andmeil on ettevõtted ja ärimehed andnud omanimelisi stipendiume juba alates 1998. aastast. "Kaks korda aastas, kevadel ja sügisel, jagatavate stipendiumite kogumaht on 1,5 miljonit krooni," täpsustab Orulaid ja lisab, et iga aasta tuleb mõni toetaja juurde. Nii näiteks lisandub tuleval kevadel toetajate ritta eraisikuna Tiina Mõis. Orulaiu sõnul soovivad ettevõtted ühtlasi kasvatada endale võimalikke tulevasi töötajaid.

Hetkel kuum