4. detsember 2006 kell 22:00

Majanduse rekordiaeg läbi saamas

Eile teatas statistikaamet, et Eesti majandus kasvas kolmandas kvartalis 11,6 protsenti, mida on 0,1 protsenti vähem kui aasta kahes esimeses kvartalis. See on ka esimene märk sellest, et alates järgmisest aastast võib majanduskasv aeglustuda.

"Järgmisel aastal näen Eestile tänavusest väiksemat majanduskasvu, pehme maandumise korral on tuleva aasta majanduskasv 6-7 protsenti," ütles investeerimispankur Joakim Helenius, kelle sõnul on Eesti majandus praegu üle kuumenenud. Ta lisas, et eestlased elavad liiga palju võlgu, nii on pea kõik korterid ja autod ostetud laenu eest.

Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna nõunik Andres Saarniit ütles, et kiiremini on kasvanud ehitus- ja kinnisvarasektor, samuti kaubandus. "Kasvu aeglustumine võib neid valdkondi negatiivselt mõjutada, sest ollakse harjutud ülikiire kasvuga või prognoositakse hoopis kasvu kiirenemist ning seetõttu kavandatakse liiga suuri investeeringuid ja kulude kasvu," märkis Saarniit. Analüütiku arvates on majanduskasv praegu haripunktis ja kõik tugeva sisenõudlusega seotud riskid on endiselt päevakorras. "SKP kasvu aeglustumist ei ole oodata enne 2007. aasta algust," hindas ta ning lisas, et kokkuvõttes on ka 7-8protsendiline majanduskasv endiselt väga hea, vihjates nii järgmise aasta prognoosile.

Ka A-Selveri poeketi juht Ain Taube kommenteeris, et näeb tuleval aastal majanduskasvu mõningast pidurdumist. "Aga eestlaste elu jääb ikka heaks," lisas ta. Taube möönis, et kasvav majandus mõjub siiamaani nende ettevõttele positiivselt. "Oleme suutnud üldisest majanduskasvust palju kasu lõigata," kiitis ta.

Baltika juht ning omanik Meelis Milder arvas, et järgmise aasta majanduskasv jääb selle aastaga samale tasemele. "Baltikale mõjub Eesti majanduskasv hästi, tahame alati kasvada Eesti majandusest kiiremini," ütles mees.

Autor: Gert D. Hankewitz

Hetkel kuum