11. aprill 2007 kell 8:44

Dieetidel puudub pikaajaline mõju

Dieedipidamine ei anna pikas perspektiivis peaaegu mingit efekti, selgub värskest uuringust.

Esimese viie kuuga võib dieedipidamisega kaotada küll märkimisväärse hulga kilosid. Halb uudis on see, et enamus kaotatust tuleb viie aasta jooksul tagasi, kirjutas The Guardian.

"Enamus inimesi ei saavuta dieedi abil püsivat kaalukaotust ega tõuse neil dieedist ka mingit kasu tervisele," ütles Tracy Mann, California ülikooli psühholoogiaprofessor. "Võid algul kaotada 5-10 protsenti kehakaalust ükskõik millise dieedi abil, kuid need kilod tulevad tagasi."

Selgus, et enamus inimesi võttis kaalus juurde isegi rohkem, kui dieedi abil kaotada õnnestus. Märkimisväärset kaalukaotust leiti vaid väga väikesel osal uuringus osalenuist, enamus sõi kõik kaotatu tagasi. Teadlased vaatlesid 31 pikaajalist uuringut, mis järgisid erinevaid dieete pidavaid inimesi kahe kuni viie aasta jooksul. Tracy Manni tulemustest, mis ilmusid ajakirja American Psychologist aprillinumbris, järeldub, et enamusele inimestest olnuks parem üldse mitte dieeti pidada.

"Nende kaal olnuks sama, aga nende keha oleks pääsenud vaevast, mida nõudis kaalu kaotamine ning seejärel uuesti juurde võtmine," kirjutas Mann. Kaalu kaotust ning sellele järgnevat juurdevõtmist on juba varem seostatud südamehaiguste, suhkrutõve ja organismi vastupanuvõime langusega. Kuigi dieedipidajad kaotasid esimese poole aastaga kuni kümnendiku oma kehakaalust, siis kolmest dieedipidajast kaks võtsid nelja või viie aastaga juurde rohkem, kui olid dieedi abil kaotanud.

Nende hulgas, keda jälgiti üle kahe aasta, oli juurdevõtjaid lausa 83 protsenti. Briti dieediühingu pressiesindaja Judy More ütles, et uuringu tulemused ei üllata. "Kui inimene peab dieeti, siis tunneb ta, et keelab endale asju, aga dieedi lõppedes mõtleb ta: Jumalale tänu, ma saan jälle sööma hakata." Tema sõnul peaksid inimesed, kes on huvitatud kaalu langetamisest, vaatama kaalu langetamist kui uut väljakutset ning leidma endale kindlasti naudingut pakkuva füüsilise tegevuse, olgu see siis jalutamine, jõusaal või mõni muu spordiala.

Hetkel kuum