24. aprill 2007 kell 15:55

Mihkelson: Venemaa hakkab kasutama Eesti vastu varjatud sanktsioone

Venemaa ekspert Marko Mihkelson kirjutab oma blogis, et Venemaa kavandab seoses Pronkssõduri saagaga, Eesti vastu varjatud sanktsioone.

''Igal laupäeval koguneb kas Kremlis või Moskva lähedases Novo-Ogarjovo residentsis Venemaa presidendi juhtimisel nn uue aja poliitbüroo, kus käiakse läbi kõik mõõtuandvad teemad. Kuigi Putinil on ka veel kitsam ja intiimsem nõukoda (nn köögikabinet), on laupäevane poliitibüroo kohaks, kus sisuliselt valmistatakse ette otsused ühes või teises küsimuses,'' kirjutab Mihkelson oma blogis.

Mihkelson jätkab, et ühel hiljutisel seesugusel kohtumisel Putini juures, mis leidis aset aprilli algul, olevat paari tunni jooksul arutatud, mida teha Eestiga. Ikka seonduvalt Tõnismäe monumendi ja selle teisaldamiskavaga. Kohtumisel viibinud inimese kinnitusel oli Venemaa president võtnud algusest peale jäiga ja kompromisse välistava hoiaku. See polnud esimene kord, mil Putinil tuli kokku puutuda Teise maailmasõja kontekstis Eesti-Vene suhetega.

''Kahjuks pole teada, kuidas möödus arutelu ning milliseid ideid välja käidi. Küll on aga teada see, milleni jõuti. Väidetavalt olla võetud vastu otsus, et juhul, kui Eesti valitsus otsustab pronkssõduri teisaldada, ei järgne sellele Venemaa poolt mingeid avalikke sanktsioone (ei majanduslikke ega poliitilisi). Küll aga olevat juba praegu olemas nimekiri Eesti ettevõtjatest Venemaal, kelle suhtes asutakse rakendama administratiivseid mõjutusvahendeid (mida iganes siis selle all mõista). Seega on siiski kavas rakendada varjatud majandussanktsioone,'' kirjutab Mihkelson.

Hetkel kuum