14. juuni 2007 kell 11:15

Venemaa: kuhu kadus Ivan Sõssojevi laip?

Venemaa kahtlustab, et eestlased pole Tallinnas Tõnismäel ühishauast kõiki nõukogude sõdureid välja kaevanud, sest nimekiri väidab 13 maetu olemasolu, välja kaevati aga vaid 12 hukkunu säilmed. Eesti pool vaidleb kahtlustele vastu.

Eesti kaitseministeerium kinnitas, et väljakaevamised Tõnismäel viidi läbi väga hoolikalt. Kaitseministeeriumi ametnike hinnangul on võimalik, et sõjajärgse aja segadustes võis keegi hukkunute nimekirja juhuslikult lisada ka kapten Ivan Sõssojevi nime, vahendas postimees.ee.

Venemaa välisministeerium pole aga Eesti poole selgitustega nõus ja nõuab täiendavate väljakaevamiste tegemist.

"On täiesti välistatud, et väljakaevamiste käigus jäi ühishauda maetutest ühe säilmed lihtsalt märkamata," rääkis täna uudisteagentuurile Interfax Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko. "Eesti arheoloogid tegid oma tööd väga hoolikalt ja seetõttu on alusetu väita, nagu oleks mõned säilmed avastamata jäänud," lisas Mikko.

Mikko sõnul pole aga sugugi välistatud, et sõjajärgses segaduses ilmusid välja ebausutavad dokumendid, mis "tõestasid", et kapten Sõssojev on maetud samasse ühishauda. Mikko lisas, et Tõnismäele maetud sõdurid olid varem teistes kohtades maha maetud, kuid maeti Tõnismäele hiljem ümber. "Võimalik, et ka ümbermatmise käigus võisid ebatäpsused aset leida," rääkis Mikko.

Vene välisministeerium saatis täna Moskvas asuvale Eesti saatkonnale noodi, et kapten Ivan Sõssojevi tütrele tehtud DNA analüüsist selgus, et see ei sobi mitte ühegagi 12 Tõnismäelt välja kaevatud sõduri DNAga. Vene välisministeerium võib nõuda Tõnismäel uute kaevetööde alustamist, et selgitada välja täpne Tõnismäele maetute arv.

Hetkel kuum