Maalikunstnike aastanäitus

Tiina Kolk 29. juuni 2007, 00:00

Eesti Maalikunstnike Liidu aastanäituste seeria esimesel näitusel demonstreerivad kümme autorit töödes oma keha muutmist.

"Inimene saab aru, et ta elab maailmas tänu oma kehale. Söömishäired ning nendest tulenev sotsiaalne häbi näitavad, kui raske on leppida oma kehaga. Soov suurendada rahulolu ja saavutada neid sotsiaalseid norme, mida ajastu dikteerib, sunnib inimest tegema ilulõikuseid, rasvaimu, keha armistamist, võõrkehade paigutamist, kulturismi ja ka radikaalsemaid vahendeid, nagu seda on soo muutmine. Ka meedia tähelepanu nimetatud tegevustele võib olla rahulolu ja naudingu allikaks," lausub näituse saatesõnas kuraator Ado Lill.

Näitusel osalevad Enn Põldroos, Elin Kard, Merike Estna, Aimar Kristerson, Agur Kruusing, Nelly Drell, Mati Kütt, Maarit Murka, Piret Rohusaar ja Tiina Tammetalu.

ArtDepoo galeristi Olga Temnikova hinnangul oli näituse "Keha muutumine" ettevalmistamine põnev. "Huvitav on ette kujutada kümneliikmelise kunstnike koori loomingu kooskõla ja võrrelda ootusi reaalse kõlaga meie galerii erilises akustikas. Lõpptulemus on üllatuslik."

"Eesti kaasaegse kunsti klassikaikooniks tunnistatud Enn Põldroosil õnnestub ka praegusel väljapanekul esineda väga nüüdisaegse loojana. Mitte ainult teema valikuga, vaid ka viisiga, kuidas ta üritab publikule oma sõnumit edastada," räägib Temnikova.

Noor maalikunstnik, kunstikriitik, galerist ja Eesti Kunstiakadeemia õppejõud Elin Kard käsitleb oma teoses tema enda sõnul kahjustatud, hävinevat või hävinenud keha kui traumaatilist või objektiivset subjekti kui kunstilise tõe väljundit.

Temnikova sõnul on märkamisväärne, et nooremad (va Kard) käsitlevad keha kui füüsilist välisvormi, vanemate põlvkondade esindajad aga räägivad kehast sümboolselt. Miks see nii on, jäägu vaatajate otsustada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing