22. oktoober 2007 kell 6:49

Peipsile võib kerkida mitusada tuulikut

Mullu suvel alanud tuulemõõtmised Eesti Energia Peipsi tuulepargi tarvis on lõppenud ning energiafirma taastuvenergia ettevõtte direktori Ando Leppimani sõnul on tulemused head.

Energiafirma taastuvenergia ettevõtte direktori Ando Leppimani sõnul olid tulemused "ei saa öelda, et väga head, aga need on head" ning OÜ Hendrikson Ko on tuulikute keskkonnamõju kaardistamisega lõppjärku jõudnud, kirjutas Põhjarannik.

See ei ole veel keskkonnamõju hindamise programmi koostamine," nimetas Hendrikson Ko keskkonnakorralduse spetsialist Kaile Peet käsilolevat tööd pigem tuulepargi võimalikkuse eeluuringuks.

Uusi uuringuid selle jaoks ei tehta ega tellita, üles on otsitud varasemad uuringud - Peipsi järve ja selle ümbrust on aastakümnete vältel päris palju igapidi uuritud - ning nendesamade uurijatega konsulteeritud, täpsustatud ja nii edasi. Ikka selleks, et loodus- ja keskkonnakaitselistest piirangutest võimalikult hea ülevaade saada.

Ando Leppimani sõnul on Peipsi tuulepargi tarvis esitatud liitumistaotlus 900 megavati peale. Ühe tuuliku võimsus võib olla kolmest viie megavatini. Mis annab tuulikute võimalikuks arvuks paari-kolmesaja vahel. Leppiman ise seda arvu välja ei ütle. "Kui keskkonnamõju on kaardistatud, teeme selle alusel iseenda jaoks selgeks, millisest võimsusest võiksime tegelikkuses rääkima hakata," märkis ta. "Küsimus on selles, millises mahus see idee realiseerub ning kas ühes või mitmes etapis. Kindlasti ei teki küsimust, kas Peipsi tuulepark üldse tuleb. Seni lisandunud teadmised ei ole meie indu sugugi vähendanud."

Kui kaugele rannast tuulikud paigaldatakse, ei osanud Leppiman veel öelda. "Oleneb sellest, millises mahus meie idee teoks saab. Eesmärk pole ju panna püsti võimalikult palju tuulikuid, vaid otsida nende jaoks välja kohad, kus tuuletingimused on kõige paremad."

Iisaku vallavanem Avo Kiiri sõnul ta erilist keskkonnamõju tuulikutest ei pelga, küll aga emotsionaalset ja visuaalset mõju. "Peipsi põhjakallas on ikkagi turismi- ja puhkeala; kuidas elanikud ja puhkajad selle vastu võtavad, et silmapiiril hakkavad mingid postid seisma..." arutles ta.

Lähinädalatel annab Hendrikson Ko eeluuringu Eesti Energiale üle.

Otsus, millises mahus tuulepark kerkima võiks hakata, samuti ettevalmistavate tööde ajagraafik, selgub Ando Leppimani sõnul kindlasti veel sel aastal.

Hetkel kuum