ÄP fototoimetus • 3. detsember 2007 kell 22:00

Veofirmadele suuremad õigused

Euroopa Liidu transpordiministrid arutasid Euroopa Parlamendi ja Nõukogu ettepanekut kehtestada rahvusvahelisele autoveoturule pääsemist käsitlevad ühiseeskirjad. Eesti esitas seisukoha, et ühised eeskirjad on tervitatavad, kuid siseriiklike vedude puhul tuleb liikuda turu avamise suunas ning valmivates eeskirjades peaksid siseveod olema oluliselt vabamalt reguleeritud, kui praegu on määruse eelnõus välja pakutud.

Eelnõu järgi tohib veok teha teise Euroopa Liidu liikmesriigi territooriumil kolm sisevedu seitsme päeva jooksul. Seda on majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul liiga vähe, kuna piirang kitsendab veoteenuste osutamise tingimusi, tuues kaasa täiendava bürokraatia, muutes kontrolli keerulisemaks ja on üldse vastuolus vaba ühisturu eesmärkidega.

"Tahaksin väga loota, et edaspidised arutelud toovad rohkem riike sellele positsioonile lähemale. Oleme juba harjunud poola torumehega kollitamisega. Nüüd on küsimus selles, kas saame kuulda mingi N. riigi sohvrist, kelle hirmus pärsime Euroopa konkurentsivõimet ja arendame uskumatut bürokraatiat," kommenteeris Parts.

Autor: ÄP

Hetkel kuum