Peeter Teder • 10. detsember 2007 kell 22:00

Turul vaid üks odavnev aktsia

Tallinna börsil tõusid eile enamiku aktsiate hinnad - ainus langeja oli Eesti Ehituse aktsia.

Suurima hüppe tegi Tallinna Kaubamaja aktsia, mis kerkis 4,8%. Kaubamaja aktsia maksis börsi sulgemisel 116,25 krooni (7,43 eurot) ning selle käive ulatus 6,8 miljoni kroonini. Kaubamaja aktsiat toetab ilmselt käimasolev jõuluhooaeg, mis peaks kontserni tulemusi jõudsalt parandama. Jõuluefekti võib siiski natuke kahandada partnerkrediitkaardiga maksmine. Nimelt laseb Kaubamaja ostu sooritada detsembris, kuid maksma peab alles veebruaris. Kuigi detsembrikuu rahavoog sellega mõnevõrra väheneb, tasandab see üldiselt viletsamat kuud veebruari. Nii, et kokkuvõttes siiski võidukas olukord.

Enim käivet tehti Merko Ehituse aktsiaga, mida osteti-müüdi 29 miljoni krooni väärtuses. Aktsia hind tõusis 1,2%, makstes 204,19 krooni (13,05 eurot). Ehitusfirma aktsia hinna ja kasumi (P/E) suhe on muutunud juba väga atraktiivseks. Siiski on ehitusfirmade puhul tegemist atsükliliste aktsiatega, mis tähendab, et nende P/Ed kipuvad olema kõrged hea konjunktuuriga majandusfaasis ja madalamad nigelates majandusoludes. Ka ripub Damoklese mõõgana Merko pea kohal korruptsiooniskandaal.

Ainus langeja oli Eesti Ehituse aktsia, mis nihkus 0,2% alla ja maksis 73,54 krooni (4,70 eurot). Ehitusfirma aktsia käive oli 0,5 miljonit krooni. Eesti Ehitus on Merkost mõnevõrra kallimalt, kuid siiski samuti soodsalt hinnatud aktsia Eesti börsil.

Börsi kogukäive ulatus 100 miljoni kroonini. Äripäeva indeks kerkis 1,7% ja oli 1931,09 punkti.

Hetkel kuum