19. detsember 2007 kell 22:00

Operatsioonisüsteem, mis varastas jõulud

Enne kui palute jõuluks uut Window'siga arvutit, pidage meeles vana mõttetera: "Olge ettevaatlikud sellega, mida te soovite."

Võtame Vista, "suurepärase" uue operatsioonisüsteemi, mille Microsoft (MS) tänavu koos Office 2007ga välja lasi. Meie firma esimene Vista-kasutaja oli asetegevdirektor. Ta oli raevunud. Vista ja Office 2007 saabusid koos ta uue Delli arvutiga. Dell ei küsinud: "Kas te eelistaksite operatsioonisüsteemide ja MS Office'i vanemaid versioone, mida oskate kasutada?"

Ta sai läikiva uue arvuti, mille funktsioonid ja klahvikombinatsioonid olid muutunud. Lisaks ei suutnud kaastöötajad lugeda Wordi faile, mida ta saatis uues docx-formaadis, paludes neid doc-formaadis.

MSil on andmed, mis võimaldavad Office'i vanadel versioonidel uut docx-formaati lugeda, kuid MS ei avalda neid ega hoiata, et Office 2007 vanemate versioonidega ei ühildu.

Kui MS säilitanuks Wordis traditsioonilise doc-formaadi, ei oleks see oma eesmärki täitnud - pärast seda, kui suurem osa maailmast on maksnud Office 2007 eest, peavad viimasedki jonnakad järele andma. Ning nelja või viie aasta pärast alustab MS agooniat uuesti.

Kui MS uue süsteemi välja laseb, ei ole küsimus, kas, vaid millal te sellele siirdute. Uued funktsioonid võivad üleminekut kiirendada, kuid tegelikult on vaja vaid seda, et uus süsteem ei ühilduks olemasolevate süsteemidega ja et piisav arv inimesi peaks seda uueks standardiks.

Muidugi on uue tarkvara loomine kulukas. Miks peaks see siis MSi mure olema? Sest ta ärimudel põhineb uuenduste müügil. Kuigi MS on oma tarkvara esmamüügimonopol, konkureerivad 2007. aasta koopiad 2006. aastal müüdutega.

Seega müüb MS sisuliselt ühildumatust. Hind ei lange kunagi, firma laseb lihtsalt välja kõrge kasumimarginaaliga uue süsteemi.

Lahendus oleks nõue, et MS peab uue tarkvara tulles vana versiooni tasuta litsenseerima. Et uusi programme müüa, peaks need siis ühilduma vanadega ja olema neist paremad. Seni aga olukord ei parane.

Copyright: Project Syndicate, The Economists' Voice

Autor: Aaron Edlin

Hetkel kuum