Kui palju raha säästab säästupirn?

02. jaanuar 2008, 11:30

Erik Puura tegi oma blogis mõned
lihtsad arvutused säästupirni säästlikkuse kohta.

1. Pirni eluiga. Väidetavalt üks säästupirn põleb keskmiselt 6000-15 000 tundi ning tavaline pirn keskmiselt 750-1000 tundi. Vahe on keskmiselt kaheksakordne.

AGA: Säästupirni ei tohiks kogu aeg sisse-välja lülitada, kui see töötab vähem kui viieminutiliste tsüklitega, siis lüheneb selle eluiga umbes seitse korda! Ruumides, kus käite vaid korraks (sahver, kelder, automaatne koridorivalgustus) ei pruugi säästupirnide paigaldamine olla hea idee. Pirn peaks põlema korraga vähemalt 15 minutit, et eluiga oleks pikk.

2. Pirni valgustugevus. Sama valgustugevusega säästupirn võtab 4-5 korda vähem elektrit.

3. Pirni hind. Tavaline pirn 4 - 10 krooni, säästupirn 40 - 80 krooni. Kallimad on vastavalt müüja kommentaaridele parema kvaliteediga, seega põlevad keskmiselt kauem. Hinnavahe on 15-kordne, mujal maailmas kohtab hinnanguid 3-10 korda.

Kui arvud oleksid õiged, säästupirn peab vastu 6000 tundi ning elektrienergia hind on 1 kr / kWh, siis ühe 12 vatise säästupirni poolt tema eluea jooksul kulutatud elektri eest maksan 6000 x 0.012 = 72 krooni, pirni enda eest 80 krooni, kokku 152 krooni. Sama valgustatuse annab 60 vatine tavaline pirn, sama perioodi vältel läheb vaja 6 pirni hinnaga 5 krooni, kokku 30 krooni - ning elektri eest maksan 6000 x 0.06 = 360 krooni, seega on kogu arve 390 krooni.

Järelikult, kui see pika eluea asi on õige, tasub säästupirn ennast üle kahekordselt ära ka juhul, kui hinnavahe on 16 korda (5 krooni 80 krooni vastu).

Kui aga panen säästupirni sinna, kus kogu aeg seda sisse-välja lülitan, siis väheneb eluiga kuni 7 korda ja sama perioodi jaoks on vaja veel 6 säästupirni, mis läheb mulle maksma lisaks 480 krooni - ja kulutus on mõttetu.

Nii et vastavalt teooriale pange säästupirnid eelkõige sinna, kus tuled põlevad korraga pikalt ja muidu pimedal ajal ka sisuliselt kogu aeg, siis võidate rahas.

Mis puudutab keskkonda, siis siin on pluss ja miinus. Säästupirn kulutab neli-viis korda vähem energiat, järelikult aitate kaasa keskkonna kaitsele. Samas sisaldab säästupirn elavhõbedat ning kui ta läbi läheb, peate seda käitlema nagu teisi ohtlikke jäätmeid - patareisid, akusid - seega viima need ohtlike jäätmete kogumispunkti.

Lisaks, kui säästupirn katki läheb, tuleb ruumi kohe umbes 15 minutit õhutada, et elavhõbedat sisaldavad aurud välja läheksid. Tükkide eemaldamisel ei tohi kasutada tolmuimejat ega märga lappi, vaid tükid tuleb kokku koguda kuivalt, panna need kahekordsesse kilekotti ning viia samuti ohtlike jäätmete kogumispunkti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. April 2008, 09:15
Otsi:

Ava täpsem otsing