Kas säästupirni peaks kustutama?

23. aprill 2008, 09:18

Niisiis – ostsid säästupirni, et hoida
loodust ning vähendada oma elektriarvet. Sellised pirnid on tunduvalt
energiaefektiivsemad kui traditsioonilised hõõglambid ning sobivad samadesse
soklitesse. Kas neid peaks kasutama samamoodi kui nende eelkäijaid?

Tihtipeale jäetakse näiteks pidevalt põlema ametiasutustes kasutatavad pikad (1-2 meetrised) torujad pirnid, võib-olla nende aeglase ja vilkuva süttimise tõttu. Arvatakse ka, et sellise pirni käivitumine võtab palju energiat, mistõttu oleks need toast lahkudes mõistlik põlema jätta, kirjutas Scientific American.

Tuleb aga välja, et sisselülitumisele suurenev energiakulu on nii lühiajaline, et ei oma erilist tähtsust: USA energeetikaministeeriumi andmetel võrdub see vaid mõne sekundi tavalise põlemise ajal kuluva energiaga. Teiste sõnadega on energia kokkuhoiu vaatepunktist lähtudes peaaegu alati kasulik ka säästupirnid toast lahkudes välja lülitada – käivitumisenergia kompenseeritakse kustutamisega säästetud energia abil.

Kas sisse-välja lülitamine võib aga mõjutada pirni eluiga? Tihedam lülitamine võib seda tõepoolest teha, ning arvestades säästupirnide kõrgema hinnaga tundub mõistlik kindlustada neile võimalikult pikk eluiga. Kaaluma peab ju ka pirnide tootmise ja hilisema äraviskamisega seotud keskkonnamõjusid.

Lihtne rusikareegel, mis tasakaalustab mõlemad mured, on lülitada säästupirn välja juhul, kui lahkud toast rohkem kui viieks minutiks. Isegi säästupirnide puhul ületab pirni eluea jooksul kulutatava elektri hind kaugelt pirni enda hinna. Isegi kui säästupirni väga tihti sisse-välja lülitada, on mõju pirni elueale võrreldes energia kokkuhoiuga küllalt väike. Lisaks on pirni eluiga ju ka seda pikem, mida vähem aega sa seda põlemas hoiad.

Ilmselt on sellist tüüpi arvutused tulevikus üha sagedasemad, sest mitmed riigid plaanivad energiat raiskavad hõõgpirnid tulevikus keelustada. Kuid meeles tuleb siiski pidada, et kuigi säästupirnid hoiavad energiat kokku, on kõige tõhusam kokkuhoiumehhanism olnud kogu aeg meie käeulatuses – selleks on lüliti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. May 2008, 16:54
Otsi:

Ava täpsem otsing