Tsiklisõit toob erisoodustusmaksu

Annika Matson 04. jaanuar 2008, 12:52

Tänane Äripäev kirjutab, et kui isiklikke
sõite tehakse firma nimel oleva veoauto või mootorrattaga, tuleb maksta
erisoodustusmaksu.

Erisoodustuse hinna alus on sõiduki rendi turuhind. Maksukonsultant Olavi Kärsna kommenteeris, et kui selgub, et mõne töötaja käes on pidevalt kaubik, mida ta pargib kodu juures, ei ole mõtet hakata seletama, et sellega ei tehta sentimeetritki isiklikke sõite.

"Ainus vaidluse küsimus võib olla tööle töölt sõitmine. Tavaliselt on kodust tööle ja töölt koju sõitmine isiklikust rahakotist makstav asi, tööandja võib sellele raha kulutada erijuhul. Võib ka olla tegemist nimelt sellise erijuhuga, kui muidu ei jõua mõistliku aja jooksul tööle ja koju. Tallinna lähedal on küllaga selliseid elamurajoone, kus elades võiks see kõne alla tulla," märkis ta.

Parkimine
Näiteks rahandusministeeriumi töötajad kasutavad Tallinna kesklinnas asuva ministeeriumihoone ees olevat parklat ega pea auto parkimise eest maksma. Ministeeriumist öeldi, et nad üürivad büroopinda Riigi Kinnisvara ASilt, kes pole kehtestanud tasu parkla kasutamise eest. Samas on turuhind selles piirkonnas 1500 krooni kuus.

Kärsna kommentaar: See on ebaõiglus mitte niivõrd bussiga tööle sõitjate suhtes, kuivõrd erafirmade töötajate suhtes, kes peavad parkimise eest maksma. Need, kes maksumaksja raha eest palka saavad, pargivad tasuta, need, kelle maksudest riigiaparaat elab, peavad maksma!

Autokulude hüvitamine
Rahvakeeli sõidupäeviku olemasolul saab tööandja hüvitada töötajale maksuvabalt tema isikliku sõiduauto kasutamise töösõitudeks 2000 krooni eest kuus, ilma sõidupäevikuta on see summa poole väiksem ehk 1000 krooni.

Kui 2000 kroonilt makstakse erisoodustusmaksu 1673 krooni kuus, võib kulutusi isiklikele sõitudele teha piirmäärata. Samas peab pidama silmas, et põhisõidud on ikka ametisõidud, autoga tehakse ka erasõite, millelt makstakse tulu- ja sotsiaalmaksu.

Töölt koju on erasõit
Töölt koju ja kodust tööle sõit pole tavaliselt tööga seotud ning kuulub erisoodustuse alla. Välja arvatud juhul, kui ühistransporti kasutades ei ole võimalik seda teekonda läbida mõistliku aja- või rahakuluga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. January 2008, 13:13
Otsi:

Ava täpsem otsing