10. jaanuar 2008 kell 7:12

Taliga: Eesti riik hoolib rohkem koduloomadest kui töötajatest

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga leiab, et uus töölepingu seaduse eelnõu on tugevalt kaldu tööandja poole.

Taliga sõnul ei proovinudki sotsiaalministeerium leida kokkulepet ametiühingutega uue eelnõu väljatöötamisel. ”Juttu polnud eelnõust, konsultatsioonidel räägiti abstraktsetest teemadest,” ütles EAKL esimees Harri Taliga ETV hommikuprogrammis Terevisoon.

„Esitasime lehekülgede kaupa oma seisukohti, aga neid ei arvestatud. Välja arvatud tööraamatu ja isikukaartide vormi puudutavat. Kõigi nende konsultatsioonid eesmärk oli see, et ministeerium vaid vihjas, milliseid muutusi võib tulla,” oli Taliga nördinud.

Taliga sõnul on seaduseelnõu näol tegu pretsedenditu rünnakuga töötajate õiguste vastu. „Ilmselt Eesti riik arvab, et töötajatel läheb liiga hästi,” märkis ta.

EAKLi esimeest teeb murelikuks see, et uus seadus lükkab ettevõtte riskid töötajate kaela. „Töötajad ei saa osa ettevõtte kasumist, aga ettevõtte majandusriskid lükatakse töötajate õlgadele. Lugesin tänasest lehest uue seaduse kohta, mis seadustab lemmikloomade õigused. Tundub, et Eesti riik hoolib rohkem koduloomadest kui töötajatest,” rääkis Taliga.

Taliga rõhutas,et töötaja on nõrgem pool ja just teda tuleks kaitsta, kuid praegune töölepingu seaduse eelnõu on kaldu tööandja poolele. Kuigi uue seaduseelnõu tekst rõhub tööjõuturu paindlikumaks muutmisele, Taliga seda juttu ei usu. „See on ideoloogiline tühi sõnavaht. Tüüpiline propaganda vale. Eesti tööjõuturg on väga paindlik. Meil luuakse palju töökohti juurde, inimesed liiguvad erinevate töökohtade vahel,” rääkis ta.

Taligat teeb murelikuks ka asjaolu, et uus seadus teeb koondamise tööandjale lihtsamaks ning ka koondamishüvitised vähenevad. „See seadus annab tööandajel võimaluse ilma põhjendust toomata töötaja üle parda visata," lisas ta.

Hetkel kuum