Aivar Hundimägi • 17. jaanuar 2008
Jaga lugu:

Oravad suurte pähklite kallal

Kahjuks ei ole viimastel aastatel olnud kuigi tihti võimalik kirjutada positiivset kommentaari Reformierakonnast, sest oma tegevusetusega häbistas see erakond sõna "reform". Viimastel nädalatel oleks aga Reformierakond justkui uuestisündinud. See Eestis kõige kauem võimul olnud partei on taas asunud tegutsema oma nime vääriliselt - seadnud endale kaelamurdva ülesande muuta ära töölepinguseadus ja võrdsustada avaliku teenistuse seaduse alusel töötavad ametnikud teiste töövõtjatega.

Nimetatud kahe seaduse muutmine sarnaneb poliitikute jaoks keerukuselt pronkssõduri teisaldamisega. Mõlema seaduse muutmisest on aastaid räägitud, aga konkreetsete tegudeni pole ükski valitsus jõudnud. Julgusest on jäänud väheks. Arvestades Reformierakonna ja peaminister Andrus Ansipi kõrget populaarsust on oravatel hea võimalus mõlemad seadused lõpuks ära muuta.

Mainekujunduslik viga oli see, et avalikkust ei valmistatud nendest olulistest muudatustest ette. Kuna teema tõusis päevakorda paljudele ootamatult, siis oli ka reaktsioon vastav. Seetõttu lõid emotsioonid lõkkele ja mõlema seaduse muutmise teemal on argumenteeritud diskussiooni olnud vähe. Näiteks, kui kritiseeritakse koondamishüvitisi, siis unustavad kriitikud juurde lisada, et tegelikult ei jää koondatud hüvitisest ilma. Töötukassa maksab seda endiselt, aga enam ei maksta hüvitist topelt.

Loodetavasti ei lase Reformierakond end kriitikutel maha suruda ning need kaks seadust on jõustudes sellise sisuga, mis tänast tööturgu reformivad.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas