Ross: toit on riukalik osa inflatsioonis

Mariliis Pinn 20. veebruar 2008, 13:31

Eesti Panga asepresident Märten Ross üritas
Eesti Panga pressikonverentsil seletada, miks nad on veendunud, et inflatsioon
alaneb peagi, kuigi siiani on näha vaid hinnatõusu.

„Paljud on küsinud, miks me oleme oma prognoosis veendunud ja usume, et inflatsioon hakkab 2008. aasta teises pooles ja 2009. aastal veelgi alanema,“ sõnas Ross, kelle sõnul saab teemast parema ülevaate seda osade kaupa lahates.

Eesti Panga 2007. septembri ennustusega võrreldes oli 2008. aasta jaanuaris inflatsioon kõrgem vaid mootorikütuse osas, mis moodustab 6% tarbijahinnaindeksist, toiduained (28% tarbijahinnaindeksist) ja majapidamiste energia (8% tarbijahinnaindeksist). Muude teenuste ka kaupade 2% inflatsioon oli oodatav ja samas moodustab see 58% tarbijahinna indeksist.

Rossi sõnul avaldavad lühiajalist mõju administratiivsed hinnatõusid näiteks aktsiisid, mis nüüd inflatsioonis kajastusid, kuid pikas perspektiivis ei mängi suurt rolli. „See ei olnud üllatus, et aktsiistõusud inflatsiooni kiirendava, jaanuari inflatsioonist oli 4% aktsiistõus,“ lisas ta.

„Toit on riukalik osa inflatsioonis. Toitu ostame tihti ja jälgime selle hinda, samas kas selle osa on suurem kui näiteks auto osa pere eelarves? Toidu hinna põhiliselt määrab maailmaturg. Markantsem on toimunud hüpe piimaturul, hinnad on kasvanud 100%, mis on suur tõus, siis ei olegi üllatav, et joogipiimahind on kasvanud 50%. On tegureid, et toiduhinnad kasvavad ka tulevikus, kuid ei oodata sellist kasvu, piimatoodete hind on näiteks juba langenud. Kui maailmaturul hinnad langevad, langevad hinnad ka meie poelettidel. Lühiajaliselt ei arva, et tuleb sellises skaalas inflatsiooni nagu eelmisel aastal,“ seletas ta suurimat hinnakasvu toiduainete osas.

Ka ei osanud keskpankurid ennustada naftahinna nii suurt tõusu. „Siin olme sama targad kui teie, ei oska spekuleerida, vaadates maailmaturu hindu ja ootusi, ei näe langust aga ei oota ka tõusu,“ lisas ta.

„Maailm on inflatsiooni osas meid eelmisel aastal halvasti kohelnud, kuid ei saa oodata et maailm ei saa selle ohjeldamisega hakkama,“ ütles asepresident lisades, et kaupade hinnad on siiski stabiilsed, hinnatõus oli umbes 2%.

Rossi sõnul on oluline komponent inflatsioonis ka sisenõudlus ja teenused. „Teenustel laiemalt on oluline mõju majandusele. Naiivne on arvata, et kiire majanduskasv ja palgakasv ei avalda mõju teenustele,“ lisas ta. Samas ei näe ta kuidas palgakasv püsiks nii kõrgel kui see on olnud ja mõju inflatsioonile väheneb.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. April 2008, 15:00
Otsi:

Ava täpsem otsing