Diisli ja bensiini hinnavahe kärises veelgi

18. märts 2008, 08:08

Eesti on Euroopas üks väheseid riike, kus
diislikütuse hind ületab nii suures ulatuses bensiini hinda. Müüjad põhjendavad
autoomanikke pahandavat olukorda lisaks maailmaturuhindadele ka aktsiisimaksu ja
konkurentsiga.

Kui veel mõned päevad tagasi maksis bensiiniliiter üle 16 krooni ja diisel üle 17 krooni, siis eelmise nädala lõpus hüppas diisli hind koguni üle 18 krooni - see on pannud Eesti autoomanikud nördima: enamikus Euroopa riikides on diisli hind kas madalam või siis ainult veidi kõrgem bensiinihinnast, kirjutas Postimees.

Eestis on praegu üle 200 000 diisel- ja üle 450 000 bensiinimootoriga auto.

Eesti Statoili kontseptsioonijuht Kai Realo ütles, et diisel on bensiinist kallim lihtsal põhjusel: diislikütuse sisseostuhind on olnud pikemat aega ja ka praegu märkimisväärselt kõrgem kui autobensiinil.

Naaberriikide hindu Eesti omadega võrreldes tuleks Realo väitel võtta arvesse ka mootorikütuste aktsiisimaksu määrasid, mis ELis riigiti erinevad (sh Eestis võrreldes Läti ja Leeduga).

«Viimase muudatuse, tänavu esimesel jaanuaril toimunud aktsiisitõusu tõttu kallines mootoribensiini hind 1,32 krooni ning diislikütus 1,56 krooni, mis muutis Eesti tarbijale diislikütuse hinna veel omakorda kõrgemaks võrreldes varemkehtinud maksumääradega,» selgitas ta.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. March 2008, 08:08
Otsi:

Ava täpsem otsing