Kersti Saar • 24. märts 2008 kell 22:00

Valimised tõid Taiwanisse tõusulaine

Taiwani dollari kümnenädalane ralli jätkus eile, kui Ma peale laupäevast võitu teatas, et majanduskasv on uuele valitsusele üks tähtsamaid prioriteete.

"Valitsusel on tugev mandaat ja turule on praegune areng ainult positiivne," teatas Bloombergile fondijuht Albert King Taipei Prophet Capitalist.

Eile tugevnes Taiwani dollar Taipei Forexi teatel 1,1 protsenti, saavutades taseme 30,229.

Sellel aastal on Taiwani dollar kosunud juba tublid 7,3 protsenti ning on seega üks kümnest enimkaubeldust valuutast Aasias väljaspool Jaapanit. Taiwani endine president Chen Shui-bian, kellel oli Hiinaga valitsusajal lahkehelid Taiwani suveräänsuse teemadel, piiras Taiwani investeerimist Hiinasse, mis on Taiwani jaoks suurim turg.

Taiexi indeks tõusis eile pea 4 protsenti, 340,36 punktile. Eelmisel nädalal tõusis Taiex 4,5 protsenti, mis oli selle aasta teravaim tõus. Välisinvestorid investeerisid 830 miljonit Taiwani dollarit päev enne presidendivalimisi. Võrreldes teiste Aasia turgudega pole Taiwani börs siiski saavutanud Aasia kriisi aegset taset.

"See arengusuund on Taiwanile ja regioonile vägagi positiivne, sest kaubandus laieneb," ütles Bloombergile Bank Julius Baer & Co analüütik Singapurist Nicole Sze.

Taiwani keskpanga teatel suurenes eile välismaiste investeeringute sissevool ja keskpank teatas oma kodulehel, et plaanib kohtumist välismaiste fondide ja kodupankadega.

Bloombergi andmeil osteti eile aktsiaid 1,9 triljoni Taiwani dollari väärtuses. Suurimad tõusjad olid Taiwan Semiconductor, Hon Hai Precision Industry Co. Ja Cathay Financial, Taiwani suurim finantsettevõte, mille aktsia tõusis 7 protsenti.

"Mulle ei meeldi kuum raha, kuid oleme avanud juba oma kapitalikonto," ütles Taiwani keskpanga juht Perng Fai-nan eile parlamendile, lisades, et umbes 200 triljonit Taiwani dollarit (6,6 triljonit USA dollarit) investeeringutest olid seotud spekulatsiooniga, et Taiwani dollari tõus jätkub.

Taiwani seaduse järgi peavad investorid teatama põhjuse, miks raha riiki tuuakse.

Kuigi Taipei ülikooli politoloog Philip Yang on õnnelik, et võitis iseseisvuse poolt olev demokraatlik progressiivne koalitsioon ja ekspresident Chen Shui-bian, kes oli Taiwani ÜROga liitumise poolt, kaotas presidendivalimised, ütles ta Bloombergile, et Hiina seisab dilemma ees. "Ühelt poolt ei soovi Peking olla liiga kangekaelne, et tal poleks võimalik Taiwani rihma lõdvemaks lasta. Teisalt ei plaani Hiina anda ka liiga palju rahvusvahelist ruumi Taiwanile," märkis Yang.

Hetkel kuum