Euroopa pensioniekspert: 6% teise sambasse on vähe

Mariliis Pinn 01. aprill 2008, 14:55

Hansapanga pressihommikul esinenud
Investments Pension Europe ekspert George Coats leiab, et Eesti teise
sambasse minev 6% palgast on vähe.

„2% palgast ja 4%, mis sotsiaalmaksust juurde tuleb, ei ole piisav. Peab rohkem olema. 25% palgast annab pensioni, millega saab hästi elada. II samba sissemakset peaks tõstma,“ ütles Coats.

Pensionekspert leiab, et sissemakseid II sambasse tuleks stabiilselt tõsta, näiteks iga kolme aasta tagant. Sarnaselt on talitanud Island ja Taani. „Siis 40 aasta pärast peaks olema päris hea pensionisüsteem,“ lisas ta.

Ka Robert Kitt Hansa Investeerimisfondidest nõustus Euroopa kolleegiga. „6% on vähe, see tähendab, et aastaga kogutakse ühe kuu netopalk. Kui 48 aastat tööl käia, siis koguneb vaid 4 aasta palk. Midagi võiks teha, see on poliitiline küsimus,“ ütles ta.

Kiti arvates võiks inimene ise valida ja ise otsustada. „5% + 4% või 10% + 4%, inimene ise valib,“ ütles ta.

Coatsi sõnul peab pensioniprobleemidega tegelema nüüd, sest kui inimesed saavad vanaks, tööl enam ei käi, raha ei teeni, siis piisava kindlustuse puudumisel nende ostujõud langeb, mis on majandusele halb. Ka on vanemad inimesed poliitiliselt aktiivsemad ja käivad valimas, mistõttu kipuvad poliitikud neile enam tähelepanu pöörama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. May 2008, 15:41
Otsi:

Ava täpsem otsing