LHV: kulla populaarsus kasvab

05. mai 2008, 16:31

LHV maakleri Ragnar Pleesi sõnul on kullaga
kauplemine tehtud lihtsaks ja kättesaadavaks ka väikeinvestorile, millest võib
tema sõnul järeldada, et see muutub populaarsemaks.

„Nii kulla kui ka teiste toorainetega (futuurid, börsidel kaubeldavad indeksifondid) kauplemine on tehtud lihtsaks ja kättesaadavaks ka väikeinvestoritele, millest võib järeldada, et populaarsus kasvab,“ märkis Plees ning lisas, et finantsturgudel kasutatakse kulda nn safe heaven'i ehk turvalise investeeringuna. Seda eriti siis, kui turgudel on ärevad ajad, mida need on ka viimased 6-8 kuud olnud.

„Sellel ajal vähendatakse aktsiate osakaalu ning suurendatakse sularaha osakaalu, kuid selleks, et kaitsta raha väärtust inflatsiooni ja USA dollari kursi võimaliku odavnemise eest, paigutatakse see kulda (kulla futuur, streetTRACKS Gold Shares (GLD) või füüsiline kuld),“ märkis Plees ning lisas, et nüüd, kus närvilisus finantsturgudel väheneb ning dollar tugevneb teiste oluliste valuutade vastu, suurendatakse aktsiate osakaalu ning vähendatakse turvaliste investeeringute osakaalu. Sellest on tema sõnul tingitud ka kulla hinna langus.

„Lähimaks 6 kuuks ootaks pigem hinna stabiliseerumist või mõningast langust, mitte madalamale kui 800 $/unts,“ lausus Plees.

Nordea panga juht Vahur Kraft ütles eelmise aasta lõpus aripaev.ee online-intervjuus, et kulda investeerimine on nagu raha madratsi all hoidmine ning selle puhul ei lähtuta tootlusest, vaid selle hinna muutustest.

Pleesi sõnul võib selline raha „hoidmine“ aga üsna kulukas tegevus olla. „Sularaha madratsi all või pangakontol hoidmine on üsna kulukas tegevus, sest inflatsioon võtab sealt korraliku osa.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. May 2008, 16:10
Otsi:

Ava täpsem otsing