Kersti Kaljulaid: uskumatu, et Eestis puudub kontroll kuluhüvitiste üle

Euroopa Kontrollikoja liige Kersti Kaljulaid ütles Brüsselis aripaev.ee lugejate küsimustele vastates, et igas euroopalikus asutuses on põhjalik kontroll esinduskulude üle. Tema sõnul tuleb Eestis kiiresti kuluhüvitiste kontrollisüsteem tekitada.

Aripaev.ee lugeja esitas küsimuse, kas riigikogu liikmete palga kasv on õiglane? Millist lahendust teie soovitaksite, küsis ta Kersti Kaljulaiult.

"Tundub, et inimeste õiglustunnet riivab selle küsimuse puhul kõige rohkem kuluhüvitise pool," vastas Kaljulaid.

Kersti Kaljulaid selgitas:

Põhjendatud on neid kuluhüvitisi sellega, et raamatupidamine võttis tšekid vastu, järelikult on kõik korras. Aga mida riigikogu saaks kohe ja kiiresti siin ära teha, on, et ühes euroopalikus asutuses ei peaks makstama välja kulusid ainult selle kulu konkreetse tegija väite alusel. Ei piisa põhjendusest, et raamatupidamises kõik korras, tšekk vastas nõuetele ja sobib aruandesse.

Igas euroopalikus asutuses, ka meie asutuses, kui ma põhjustan esinduskulu, siis see tšekk läheb kontrollikoja presidendi lauale. Ja tema, kuigi on asutuse kõrge juht, vaatab üle iga 27 koja liikme esinduskulude aruande ja kui ei meeldi talle midagi, siis seda välja ei maksta. Ma tean, et on täiendav kontroll selle üle, kas kulu on põhjendatud, ja see disiplineerib.

Kerkib küsimus, miks ei nõuta Eestis fraktsiooni juhi allkirja nendele kuluhüvitiste aruannetele. Siis kaoks see ära, et lihtsalt antakse mingeid kalaarveid maksumaksjatele maksta. Kui on reaalne efektiivsuse kontroll olemas, siis muutub küsimus konkreetsemaks. Kindlasti tuleks selline kontroll sisse viia.

Fraktsiooni esimees peaks liikmete kulud kõik üle kontrollima. Siis ei saa selle väitega esineda, et üks tegi ja ma teen ka.Kas see ei tähendaks maksumaksjale kasvavad kulusid, sest tuleb ametnikud tööle võtta, kes seda kontrolliksid?

Kõikidel parlamendi liikmetel on õigus võtta tööle abilisi, see peaks olema nende ülesanne kulusid kontrollida, siis lisakulutusi ei kaasneks.

Samuti saaks riigikogu teha üldised korralikud reeglid, kuidas näiteks autoliisinguid käsitleda. Kas mingi osa liisingumaksest kinni maksta, kui suur osa. Need reeglid on ju vabalt nende endi teha. See teadmine, et kuluaruanne on fraktsioonil ühine ja fraktsiooni vastutada, juba see muudaks rahakasutamise mõistuspärasemaks kogu riigikogus ja tekitaks vastutuse.

Mulle ei meeldi automaatselt indekseeruvad sissetulekud põhimõtteliselt. Ma väldiksin nende kasutamist. Olgu see siis palk või kulutused spetsiifilisele tegevusele SKPst. See vähendab eelarve tegijatel võimalust kujundada ise oma eelarvet. Võiks olla fikseeritud palk.

Kui suur konkreetselt peab olema parlamendi liikme palk, seda ei taha ma eemalt kommenteerida. Aga kindel on see, et kuluhüvitiste puhul tuleks Eestis kiiresti kontrollisüsteem tekitada.

Hetkel kuum