Kalev Kallemets: poliitikutel napib börsist arusaamist

22. mai 2008, 12:47

Vaba Ühiskonna Instituudi aseesimees Kalev
Kallemets ütles tänasel Tallinna börsi korraldatud konverentsil, et paljud
poliitikud ja majandusinimesed ei mõista börsi.

„Riigi osaluspoliitika ei ole järjepidev ja ei vasta OECD juhendile,“ rääkis Kallemets konverentsi „Nasdaq OMX – uued võimalused riigi- ja erafirmadele“ ettekandes, mida olid tulnud kuulama teiste seas ka poliitikud ja riigifirmade juhid.

„Riik võtab dividende suhteliselt sõltumata pikematest arenguplaanidest,“ vihjas Kallemets Eesti Energiast võetud dividendile. Kallemetsa sõnul tuleb võtta dividende, et kapitalil oleks hind.

Samuti heitis Kallemets ette parteide enda tipp-poliitikute nimetamist nõukogu liikmete kohale. „Olen ise reformierakonna siseelu näinud, see on boonuste programm,“ kõneles Kallemets, tuginedes magistritööle, mille käigus uuris ta riigi osalusega ettevõtete noteerimise võimalusi börsil.

Kallemets soovitab riigil moodustada nn keskne omandipoliitika keha, mis on juba edukalt kasutusel erinevates riikides nagu Suurbritannias, Itaalias ja mujal. See keha, nimetagem teda Riigi Varahalduseks, maksaks riigile ka dividende.

Kallemets tõi näite Eesti Energia rahavajadusest. Kui vaadata lähituleviku investeeringuid, jääb vajaka 7-10 mld krooni. „20protsendine IPO tooks vajaliku raha,“ rääkis Kallemets ja lisas, et ta ei saa magada, sest Lätis kavandatakse gaasielektrijaama ning Kaliningradis tuumajaama ehitust.

Kallemets märkis samas, et paljud poliitikud ja majandusinimesed ei saa börsist aru ega tea, mis see endast kujutab.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. May 2008, 12:44
Otsi:

Ava täpsem otsing