• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ära karda Venemaad!

  Ehkki maailma aktsiaturgudel valitseb ettevaatlik meeleolu, leidub kohti, mis oma positiivsuses teistest eristuda suudavad. Hea näide on idanaaber, kus kümne järjestikuse tõusupäeva järel saavutas börsiindeks rekordtaseme.
  Venemaa majanduse käekäiku peegeldav börs naudib mitme soodsa faktori koosmõju. Investorite usku helgemasse tulevikku on taastamas uudised Saksamaalt, Prantsusmaalt, Jaapanist ja USAst, kus majandus kasvas I kvartalis kiiremini, kui analüütikud ootasid. Venemaa majandus on stabiilselt kasvanud 9 aastat, 7protsendilist kasvu oodatakse ka lähiaastaiks. Pealegi suurendas majandusministeerium aasta kasvuootusi ajal, mil maailmas valitsesid pessimistlikud meeleolud. Riigi eelarve ja kaubandusbilansi ülejäägid, rekordite lähedal valuuta- ja stabilisatsioonireserv on nafta ja gaasi hindade tulemus, kuid ei saa eitada ka õigeid otsuseid majanduse suunamiseks.
  Investoreile on olulisim majanduslik stabiilsus. Usutakse, et riiki juhtiv paarisrakend suudab seda hoida. Punkti i-le pani valitsus, kus rahandusministriks jäi investoritele meelepärane Aleksei Kudrin. Kindlust tuleviku suhtes lisas presidendi ja peaministri programmkõnedes öeldu: riigi prioriteetide hulka kuuluvad muu hulgas finantsreformid ja naftatööstuse maksude alandamine. Riskikartlikkus vähenes, välisraha sissevool kasvas, see kergitas ka börsiindeksi uutesse kõrgustesse.
  Naiivne on loota, et kõik lubatu ka õigel ajal teoks tehakse, kuid tähelepanu pööramine valupunktidele on positiivne. Loodetavasti jätkatakse sama liini, sest välisinvestorid kardavad enim skandaale, presidendi ja peaministri omavaheliste suhete jahenemist, mis võiks pärssida reformide kiiret elluviimist. Teine tähtsam majandust ohustav tegur on inflatsioon. Kuigi nafta ja toiduainete globaalse hinnatõusu suhtes ei saa Venemaa ise midagi teha, on riigi võimuses hoida valitsemiskulud kontrolli all.
  Õnneks kasvab inimeste sissetulek hinnatõusust kiiremini - oodatakse palkade kahekordistumist nelja aastaga. Ostujõu suurenemine laiendab keskklassi kuuluvate perede ringi, suurendab ettevõtete kasumeid ja mõjub hästi aktsiahindadele. Osaliselt on tõusvad aktsiahinnad toodud tegureid juba kajastamas. Pärast järsku tõusu on lühiajaline kasumivõtt reaalne, kuid selle järel võib eeldada uusi rekordeid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: stopp välistööjõuga skeemitamisele!
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Muusikaturu valitseja tuli Amsterdamis börsile
Prantsuse firmast Vivendi eraldatud Universal Music Group debüteeris täna edukalt Amsterdami Euronexti börsil.
Prantsuse firmast Vivendi eraldatud Universal Music Group debüteeris täna edukalt Amsterdami Euronexti börsil.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Grusiinist miljardär võtab kümneid miljoneid dividendi Eesti firma kaudu
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.