Madis Toomsalu • 28. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ära karda Venemaad!

Ehkki maailma aktsiaturgudel valitseb ettevaatlik meeleolu, leidub kohti, mis oma positiivsuses teistest eristuda suudavad. Hea näide on idanaaber, kus kümne järjestikuse tõusupäeva järel saavutas börsiindeks rekordtaseme.

Venemaa majanduse käekäiku peegeldav börs naudib mitme soodsa faktori koosmõju. Investorite usku helgemasse tulevikku on taastamas uudised Saksamaalt, Prantsusmaalt, Jaapanist ja USAst, kus majandus kasvas I kvartalis kiiremini, kui analüütikud ootasid. Venemaa majandus on stabiilselt kasvanud 9 aastat, 7protsendilist kasvu oodatakse ka lähiaastaiks. Pealegi suurendas majandusministeerium aasta kasvuootusi ajal, mil maailmas valitsesid pessimistlikud meeleolud. Riigi eelarve ja kaubandusbilansi ülejäägid, rekordite lähedal valuuta- ja stabilisatsioonireserv on nafta ja gaasi hindade tulemus, kuid ei saa eitada ka õigeid otsuseid majanduse suunamiseks.

Investoreile on olulisim majanduslik stabiilsus. Usutakse, et riiki juhtiv paarisrakend suudab seda hoida. Punkti i-le pani valitsus, kus rahandusministriks jäi investoritele meelepärane Aleksei Kudrin. Kindlust tuleviku suhtes lisas presidendi ja peaministri programmkõnedes öeldu: riigi prioriteetide hulka kuuluvad muu hulgas finantsreformid ja naftatööstuse maksude alandamine. Riskikartlikkus vähenes, välisraha sissevool kasvas, see kergitas ka börsiindeksi uutesse kõrgustesse.

Naiivne on loota, et kõik lubatu ka õigel ajal teoks tehakse, kuid tähelepanu pööramine valupunktidele on positiivne. Loodetavasti jätkatakse sama liini, sest välisinvestorid kardavad enim skandaale, presidendi ja peaministri omavaheliste suhete jahenemist, mis võiks pärssida reformide kiiret elluviimist. Teine tähtsam majandust ohustav tegur on inflatsioon. Kuigi nafta ja toiduainete globaalse hinnatõusu suhtes ei saa Venemaa ise midagi teha, on riigi võimuses hoida valitsemiskulud kontrolli all.

Õnneks kasvab inimeste sissetulek hinnatõusust kiiremini - oodatakse palkade kahekordistumist nelja aastaga. Ostujõu suurenemine laiendab keskklassi kuuluvate perede ringi, suurendab ettevõtete kasumeid ja mõjub hästi aktsiahindadele. Osaliselt on tõusvad aktsiahinnad toodud tegureid juba kajastamas. Pärast järsku tõusu on lühiajaline kasumivõtt reaalne, kuid selle järel võib eeldada uusi rekordeid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt