Villy Paimets • 26. juuni 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Nädal Villy Paimetsa pilgu läbi

Kuigi oli alust arvata, et iga-aastane jaanisajunädal jääb uudistevaeseks, nii ei läinud. Mõned üksikud peaaegu asjalikud argipäevad tõid meile isegi selliseid uudiseid, mille peale paadunud vandenõuteoreetik tavaliselt emigreeruma kipub.

Kolmapäeval selgus näiteks, et keskerakondlik Tallinna linnavalitsus tahab Nõmme turu rendilepingu ennetähtaegselt üles ütelda ning - üllatus, üllatus - seal ise kauplemist korraldama hakata.

Ühest küljest kõlab see ju kokku Edgar Suure munitsipaalkaubanduse ideega - mis võiks valijale enam meeldida kui kontrolli all olevate hindadega turg? Kus ühed pensionärid saavad oma aiavilja müüa ning teised osta.

(Siinkohal näen küll kerget probleemi kerkimas - kui müüja tahab õiglast, st kõrget hinda saada, siis ostja tahaks õiglast, st odavat hinda maksta, aga küllap Savisaar sellegi dilemma saalomonlikult lahendab, näiteks laseb linnavalitsuse kaukast porgandidotatsiooni maksta. Nii ostjale kui ka müüjale.)

Aga see selleks. Lähiajaloost meenub, et Nõmme turg on ju see koht, mille pidamise eest legendaarne Kebina Mati keskerakondlastele igakuist obrokit maksis.

1999. aasta veebruaris tunnistas toonane turujuht Kebina kaitsepolitseile, et maksis keskerakondlasest Nõmme linnaosavanemale Värner Lootsmannile (praegu Harju maavanem) paari aasta vältel iga kuine 30 000 krooni, raha saanud ka Lootsmanni asetäitja Jüri Jõgeva (praegu Põhja-Tallinna linnaosavanema asetäitja), abilinnapead Eve Fink (praegu kinnisvaras) ja Ago Naarits (surnud).

Mõne nädala pärast võttis Kebina (praegu abikaasa tapmissüüdistusega kohtu all) oma avalduse tagasi.

Milles siis tegelikult probleem? Kas turgu rentiva NT Kaubanduse praegused omanikud Marcel Vichmann ja Olav Miil ei taha maksta? Või on küsimus magusas kinnisvaras?

Selliste bütsantslike valitsemiskommete juurest on ülimalt sobilik võtta jutuks tõeliselt bütsantslikud suurriigid.

Šovinist, rassist, ksenofoob ega eriline natsionalist ma küll pole, kuid kui vahepeal tundus, et Euroopa meistrivõistluste finaalis võivad omavahel kokku minna kaks põlist ja peamiselt Euroopa maailmajaos asuvat riiki nagu Venemaa ja Türgi, siis võttis see laienev Euroopa ikka mõtlema küll. Ning kui laulusalm ütleb, et Eesti piir käib vastu Hiina müüri, siis seni olen uskunud, et see on ikka huumoriga öeldud, aga kui mõne aastakümne pärast Euroopa Liit Atlandist Vaikse ookeanini ulatub? Ning kaugel see Austraaliagi siis pole, Aafrikast rääkimata.

Sama segane kui lugu Euroopa piiridega, on lugu ka kodumaiste miljonäritabelitega.

Eile avaldas Eesti Ekspress Eesti dividendimiljonäride edetabeli, mis kattub pea sajaprotsendiliselt tabeliga, mille Äripäev ilmutas kaheksa kuu eest. Mõni üksik erand seal küll on, näiteks Ekspressi suuromanik Hans H. Luik on oma tabelis veidi varakam, sest mõnede tema ettevõtete aruanded polnud sügisel veel äriregistris saadaval.

Kes küll ütleks, miks on Eesti Ekspress pidanud praegu, mõned päevad enne 2007. aasta andmete avalikustumist vajalikuks koostada edetabel, mis tugineb 2006. aasta andmetele? Miks mitte 2003?

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt