Eesti Pank: Hansapanga reitingu alandamine võib mõjutada majandust laiemalt

30. juuni 2008, 17:10

Eesti Panga finantssektori poliitika
allosakonna juhataja Jana Kask ütles reedel Moody’se poolt alandatud Hansapanga
reitingut kommenteerides, et suure turuosaga ettevõtte reitingu muutmine võib
mõjutada majandust laiemalt.

"Kõige üldisemalt omab reiting ja selle muutmine sisulist tähendust eelkõige reitinguga hinnatava ettevõtte võlausaldajatele, kes oma krediidiriski vastavalt sellele (ümber)hindavad. Suure turuosaga ettevõtete puhul võib nende reitingu muutmine mõjutada ka majandust laiemalt,“ sõnas Kask aripaev.ee-le antud kommentaaris.

„Et 100% Swedbank'i omanduses oleva Hansapanga rahastamises on kodumaiste kliendihoiuste kõrval oluline roll emapangal, siis on olulisem jälgida Swedbank'i reitingu muutmise mõju Swedbank'i grupi rahastamise hinnale,“ rõhutas finantssektori poliitika allosakonna juhataja. Tema sõnul on Euroopa pankade rahastamise hind rahvusvaheliste rahaturgude ebakindluse tõttu juba kolmveerand aastat varasemaga võrreldes oluliselt kõrgemal tasemel, mistõttu on surve laenumarginaalide tõusuks kogu pangandussektoris olnud tugev juba varem. „Näiteks sarnaselt Põhjamaade laenuvõtjatega peavad ka meie eraisikud ja ettevõtted uute laenude võtmisel edaspidi arvestama mõnevõrra kõrgema laenumarginaaliga. Ühe institutsiooni reitingu muutus ei saa seejuures olla esmatähtsaks mõjuteguriks."

Reitinguagentuur Moody’s teatas reedel, et on alandanud Hansapanga finantstugevuse reitingut (BFSR) tasemelt C+ tasemele C ning pikaajalist kohaliku valuuta deposiidireitingut tasemelt Aa2 tasemele Aa3.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. July 2008, 11:46
Otsi:

Ava täpsem otsing