Arengufondi seirejuht: Eestile on majanduskasv liiga lihtsalt kätte tulnud!

Mariliis Pinn 15. juuli 2008, 11:57

Arengufondi seirejuhi Kitty Kubo hinnangul
on Eesti majandus viimastel aastatel mugavalt kasvanud – ilma, et oleks nõudnud
poliitikutelt terasemat majanduspoliitikat või ettevõtjatelt innovatsiooni.

Nüüd on aga vesi ahjus ja uus kasv võiks Kubo hinnangul tulla innovatsioonist ja eksporditavatest teenustest, tunnistas Kubo Toivo Tänavsuu ajaveebis.

"Euroopa Liit ja NATO olid meile ettesöödetud visioonid ja seetõttu mugavad. Täna, kui on aeg hakata ise mõtlema, tõdeme, et meil valitseb visiooni defitsiit. Polegi nagu enam millegi nimel pingutada," ütles Kubo.

"Eestile on viimastel aastatel kasv liiga lihtsalt kätte tulnud. Pole olnud vajadust kaugemale vaadata. Meil pole olnud sügavamaid probleeme, üldine makromajanduslik raamistik on olnud soodne ja "nähtamatu käsi" on majanduse juhtinud just sinna, kus me täna oleme. Hetkel käib Eestis nõiajaht süüdlase otsimiseks. See ei vii aga kuhugi, sest süüdlast ei olegi – lihtsalt üks majanduse arengu etapp hakkab Eestis lõpule jõudma ja järgmisesse minek tähendabki suuri muutusi, majanduse järjekordset restruktureerimist. Ning kui me tahame, et see oleks võimalikult valutu ja suhteliselt kiire, siis on mõistlik majanduspoliitikaga sellele kaasa aidata. Ainult seniseid poliitikaelemente kasutades enam edu ei tule. Uuele kasvule saab meid viia intelligentsem ja paremini sihitud tegutsemine. Eesti on väike ja avatud majandusega riik, järelikult saab kasv tulla siis, kui me midagi ekspordime. Ja see midagi peab olema piisavalt suure lisandväärtusega, et võimaldada meil riigina rikkamaks saada.

Eestis ei julgeta ambitsioonikaid ja radikaalseid otsuseid teha, sest tulevikku pole populaarne vaadata. Tulevik on ju teadmata. Mida suurem see teadmatus on, seda raskem on erinevate variantide vahel valida, mistõttu lükatakse Eestis suured otsused pigem edasi või põigeldakse neist kõrvale. Ometi tuleb täna teha valusaid, ent pikas perspektiivis kasulikke otsuseid," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. August 2008, 12:58
Otsi:

Ava täpsem otsing