Ministeerium: kaubavahetus tegi vähikäiku

25. juuli 2008, 11:45

Majandusministeerium nentis tänase
väliskaubandusstatistika kommentaariks, et kaubavahetuses toimus mõningane
tagasiminek. Välistasakaalule on see aga hea.

Statistikaameti esialgsetel andmetel kahanes eksport eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2% ja import 11%, kuises võrdluses oli langus vastavalt 7% ja 10%. Samas mõjusid sellised arengud positiivselt välistasakaalule.

Väliskaubanduse puudujääk oli mais 2,9 miljardit krooni, jäädes aastataguse perioodi näitajast kolmandiku võrra madalamaks. Enim langes aastaga bilansi negatiivne saldo transpordivahenditega kauplemisel (1,7-lt mld kroonilt 0,7-le mld kroonile). Eelmise kuu tasemest oli kaubavahetuse defitsiit viiendiku võrra väiksem.

Aastases võrdluses mõjutasid ekspordi langust taas kõige enam mineraalsed tooted, mille väljavedu kahanes rohkem kui veerandi võrra. Maikuus toimis veel viimast korda baasiefekt kütuste ekspordil, alates juunikuust hakkavad andmed juba ühtlustuma. Ilma naftassaadusteta oli mais ekspordi aastakasv 3%.

Olulisematest kaubagruppidest olid maikuu ekspordis tugeva aastakasvuga keemiatooted (kasv 28%), loomsed tooted (22%) ning metallid ja metalltooted (18%). Keemiatoodete osas vedasid kasvu väetised (täpsemalt Eestis toodetud uurea). Loomsetest toodetest võib välja tuua liha ja kala ekspordi märkimisväärset suurenemist. Metalligrupist hoidsid kasvu üleval metallkonstruktsioonid ja alumiiniumi edasimüük. Masinate ja seadmete ekspordi kasvutempo aeglustus mõnevõrra.

Impordi langust aastases võrdluses toetas enamik kaubagruppe. Suurim kukkumine oli endiselt puidu ja puittoodete sisseveol (-53%), sest aastatagune võrdlusbaas oli mais nende osas veel viimast kuud ülikõrge. Oluliselt kiirenes ka transpordivahendite impordi langustrend, neid toodi juba ligi kolmandiku võrra vähem sisse kui aasta tagasi. Majanduse jahenemisest tulenevalt on märkimisväärselt kahanenud autode müük siseturul, mida kinnitavad maikuu jaekaubanduse näitajad.

Järgneval kuul on oodata ekspordi kasvu kiirenemist, seda eelkõige baasiefekti olulise taandumise tõttu mineraalsete kütuste osas. Ka impordi aastatagune võrdlusbaas on juunis juba oluliselt madalam. Kaubavahetuse bilansi puudujäägi langustrend jätkub. Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud ettevõtted olid juunikuus ekspordi suhtes samuti mõnevõrra optimistlikumad. Tõusis nende ettevõtete arv, kes näitasid eksporttellimuste suurenemist, kuid kasv toimus varem tavalises mahus tellimusi täitnute arvel. Endiselt kolmandik ettevõtetest prognoosis eksporttellimuste jäämist alla tavapärase taseme.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. July 2008, 11:45
Otsi:

Ava täpsem otsing