Lufthansa streik jõudis lahenduseni

01. august 2008, 15:01

Konflikti osapooled jõudsid täna ennelõunal
kokkuleppele 5,1 protsendise palgatõusu osas. Seda tingimusel aga, et lisandub
täiendav palgatõus uuel aastal.

Teenindustöötajate ametiühing Ver.di ja Lufthansa esindajad leppisid kokku, et 5,1 protsendine palgatõus hakkab kehtima tagasiulatuvalt 1. juulist ning tuleval aastal samal ajal lisandub veel 2,3 protsenti, vahendas Spiegel.

Lisaks saavad töötajad ühekordse summa 1,5 kuupalga ulatuses ning kuni 0.9 protsenti vastavalt töötulemustele. Kõik see kehtib Lufthansa 34 000 töötaja jaoks, kes on ametis maa peal. Palk suureneb vähemalt samapalju ka kabiinipersonalil, kuid nemad nõuavad tõenäoliselt tuleva aasta alguses veelgi suuremat palgatõusu.

Lufthansa esindaja sõnul ei ole tulemus lennufirma jaoks mitte just kõige valutum, kuid tänu väljakaubeldud ajapikendusele siiski talutav. Ametiühing Ver.di võib aga streigiekspertide hinnangul rahul olla, tulemus on võrreldes teiste sarnaste protsessidega üle keskmise hea. Algne nõudmine oli 9,8 protsendine palgatõus aastas, Lufthansa pakkus algul 6,7 protsenti kahe aasta jooksul, mille sees oleks olnud juba ka ühekordne preemia.

Iseküsimus on, kas kabiinipersonali esindav ametiühing tulemusega rahule jääb. „See oleks vastuolus senise loogikaga, erialaametiühing nõuab alati enam kui tervet töötajate gruppi esindav ametiühing,” kommenteeris Spiegel Online-ile asjade seisu Saksa majandusuuringute Instituudi ametiühinguekspert Hagen Lesch.

Lufthansa streik lõpeb osapoolte kokkuleppel juba täna öösel. Tänasel viimasel, viiendal streigipäeval jääb ära ligi 10% lendudest, ehk siis 130 lendu, millest omakorda on 30 pikamaalennud. Streigi puhuks koostatud erakorraline lennuplaan jääb kehtima kuni 4. augustini. Lennuliikluse taastumine täies mahus võib aga aega võtta kuni kaks nädalat.

Lufthansa kulud seoses lubatud palgatóusu ja lisamaksetega on ligi 100 miljonit eurot. Streigi tekitatud kahjud omakorda ulatuvad esialgsetel hinnangutel kümnetesse miljonitesse eurodesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. August 2008, 08:10
Otsi:

Ava täpsem otsing