Katri Soe • 3. august 2008
Jaga lugu:

Lufthansa streik jõudis lahenduseni

5,1protsendine palgatõus hakkab kehtima tagasiulatuvalt 1. juulist ning tuleval aastal samal ajal lisandub veel 2,3 protsenti. Lisaks saavad töötajad ühekordse summa 1,5 kuupalga ulatuses ning kuni 0,9 protsenti vastavalt töötulemustele. Kõik see kehtib Lufthansa 34 000 töötajale, kes on ametis maa peal. Kabiinipersonali palk suureneb vähemalt samapalju, kuid nemad nõuavad tõenäoliselt tuleva aasta algul veelgi suuremat palgatõusu, kirjutas Spiegel Online.

Lufthansa esindaja sõnul ei ole tulemus lennufirma jaoks kõige valutum, kuid tänu väljakaubeldud ajapikendusele siiski talutav. Ametiühing Ver.di võib aga streigiekspertide hinnangul rahul olla, tulemus on võrreldes teiste sarnaste protsessidega üle keskmise hea. Algne nõudmine oli 9,8protsendine palgatõus aastas, Lufthansa pakkus algul 6,7 protsenti kahe aasta jooksul, mille sees oleks olnud juba ka ühekordne preemia. Lufthansa kulud seoses lubatud palgatõusu ja lisamaksetega on ligi 100 miljonit eurot.

Iseküsimus on, kas kabiinipersonali esindav ametiühing tulemusega rahule jääb. "See oleks vastuolus senise loogikaga: erialaametiühing nõuab alati enam kui tervet töötajate gruppi esindav ametiühing," kommenteeris Spiegel Online'ile Saksa Majandusuuringute Instituudi ametiühinguekspert Hagen Lesch.

Lufthansa streik lõppes osapoolte kokkuleppel reede öösel vastu laupäeva. Viimasel, viiendal streigipäeval jäi ära ligi 10 protsenti lendudest, kokku 130 lendu, millest 30 on pikamaalennud. Streigi puhuks koostatud erakorraline lennuplaan kehtib tänaseni. Lennuliikluse taastumine täies mahus võib aga aega võtta kuni kaks nädalat.

Jaga lugu:
Hetkel kuum